Завдяки карантину можливість проведення дистанційних засідань для місцевих рад істотно розширять

08:40, 5 ноября 2021
Перехід регіонів у червоні зони ускладнює роботу місцевих рад, навіть у дистанційному режимі.
Завдяки карантину можливість проведення дистанційних засідань для місцевих рад істотно розширять
Джерело фото: iStock
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування пропонує Верховній Раді ухвалити за основу та в цілому законопроект № 5817 Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо проведення дистанційних засідань.

Законопроектом передбачається внесення змін до пункту 111 Розділу V Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», якими передбачено зняття обмеження щодо виключного переліку питань, які можуть розглядатися на пленарних засіданнях місцевих рад, засіданнях виконавчих рад комітетів сільських, селищних, міських рад, постійних депутатських комісій в режимі відеоконференції (дистанційного засідання) з одночасним забезпеченням дотримання принципу гласності таких засідань шляхом прямої трансляції дистанційного засідання на офіційному вебсайті відповідної ради або з використанням іншого способу відкритого доступу до прямої трансляції такого засідання (крім питань, що потребують таємного голосування).

Чинні норми Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачають можливість проведення засідань місцевих рад, їх комісій, виконавчих органів місцевих рад у режимі відеоконференції або аудіоконференції (дистанційне засідання), крім питань, що потребують таємного голосування, однак, лише виключно з питань невідкладного внесення змін до місцевого бюджету, інших питань щодо невідкладних робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій або якнайшвидшої ліквідації особливо тяжких надзвичайних ситуацій, спричинених спалахами, епідеміями та пандеміями, чи реалізації повноважень, пов’язаних з такими обставинами, процедурних питань.

Тому фактично під час входження того чи іншого регіону до червоного рівня епідемічної небезпеки поширення COVID-19 та впровадження або посилення протиепідемічних заходів на відповідній території місцеві ради позбавлені можливості працювати над вирішенням поточних проблем територіальної громади. Відповідно, робота місцевих рад на цей час є паралізованою. З часом обсяги нерозглянутих та неврегульованих питань накопичуються.

Епідеміологічна ситуація та тенденції поширення вірусу в світі дають Комітету підстави робити висновок, що місцеве самоврядування буде змушене працювати в умовах карантину ще тривалий час.

Одночасно Закон України «Про Комітети Верховної Ради України» не встановлює аналогічних обмежень щодо питань порядку денного засідань комітетів Верховної Ради України, тим самим дозволяє розглядати будь-які питання, що надходять на розгляд комітетів. Проте органи місцевого самоврядування позбавлені цієї можливості.

Одночасно ГНЕУ надало Комітету висновок, в якому зазначило, що запропоноване у проекті зняття усіх обмежень щодо кола  питань, які можуть включатися до порядку денного дистанційного засідання місцевих рад, може призвести до переведення роботи органів місцевого самоврядування по суті на постійний дистанційний режим, що, на погляд Головного управління, не є достатньо обґрунтованим, адже робота в дистанційному режимі не є природньою для колегіальних органів і не може вважатися нормою. Особливо це стосується пленарних засідань місцевих рад, оскільки їх робота в режимі відеоконференції або аудіоконференції не повною мірою дозволяє ідентифікувати депутата місцевої ради та не забезпечує цілковитої впевненості у свободі його волевиявлення при прийнятті рішення ради.

Раніше Рада знайшла ухвалений рік тому і не підписаний закон про заборону депутатам наймати родичів помічниками та уточнила його редакцію.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Дмитро Татаринов
    Дмитро Татаринов
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Ірина Соломко
    Ірина Соломко
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду