«Цукерберга до суду»: Коростенський міськрайонний суд пояснив своє рішення та розповів, що буде, якщо Марк не з’явиться

12:47, 19 ноября 2021
Коростенський міськрайонний суд Житомирської області пояснив своє рішення стосовно виклику до суду власника Facebоok Марка Цукерберга та розповів, чи реально виконати цей виклик.
«Цукерберга до суду»: Коростенський міськрайонний суд пояснив своє рішення та розповів, що буде, якщо Марк не з’явиться
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області, який виніс рішення щодо виклику на судове засідання Марка Цукерберга, пояснив, чи реально виконати цей виклик та як розглянеться дана справа у разі, якщо Цукерберг не з’явиться до Коростенського міськрайонного суду.

«Останніми днями Коростенський міськрайонний суд Житомирської області потрапив під підвищену увагу з боку громадськості та ЗМІ.

Приводом такого ажіотажу стало рішення суду про залучення у справі про захист честі та гідності, ділової репутації посадової особи як співвідповідача - власника сайту «Facebоok».

І головне питання, яке бентежить суспільство – чи дійсно суд може визнати Марка Цукерберга стороною у справі та яким чином виконати таке рішення?

Отже, щоб уникнути домислів та хибних оцінювальних суджень, розставимо всі крапки над «і».

Згідно з вітчизняною практикою розгляду справ про захист честі та гідності, а також ділової репутації фізичної чи юридичної особи визначено, що належними відповідачами у випадку розповсюдження неправдивої інформації, яка публікується у мережі Інтернет, є автор поданого матеріалу, а також власник вебсайтів, на сторінках яких така інформація подається.

Цивільним законодавством України забезпечується право позивача самостійно визначати коло відповідачів, предмет та підстави спору.

Правовими висновками Верховного Суду у постановах у справах № 742/286/178, № 761/7719/18 визначено, що у разі незалучення в якості співвідповідача власника вебсайту, на якому публікується оспорювана інформація, позов підлягає залишенню без задоволення.

Судом було задоволено клопотання позивача про залучення у якості співвідповідача власника сайту «Facebook» (facebook.com) - Facebook Inc. (Фейсбук Інкорпорейтед) резидент сполучених Штатів Америки, адреса: Willow Rd, Menlo Park, CA, 94025, US.

Повідомлення сторін, які перебувають за кордоном, відбувається з урахуванням норм та вимог застосування в Україні Гаазької Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах.

Порядок вручення судових викликів та повідомлень врегульовано статтею 128 Цивільного процесуального кодексу України.

Також, надаючи відповідь на питання, чи реально виконати виклик у судове засідання власника «Facebook» та як розглянеться дана справа у разі, якщо він не з’явиться до Коростенського міськрайонного суду, відповідно до тієї ж Конвенції, цитуємо:

«Україною  заявлено, що суддя, незалежно від положень частини першої цієї статті, може постановити рішення, навіть якщо не надійшло жодного підтвердження про вручення або безпосередню доставку документів, у разі, якщо виконані всі наступні умови:

  1. a) документ було передано одним із способів, передбачених цією Конвенцією,
  2. b) з дати направлення документа сплинув термін, який суддя визначив як достатній для даної справи і який становить щонайменше шість місяців,
  3. c) не було отримано будь-якого підтвердження, незважаючи на всі розумні зусилля для отримання його через компетентні органи запитуваної Держави».

Суд здійснює свою діяльність у рамках закону та чинної судової практики, забезпечуючи право кожного на справедливий захист прав та законних інтересів», — зауважує суд.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, які позиції висловлював Верховний Суд із даного питання.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси