Мобільні телефони українців поставлять на облік або відключать: законопроект від «Слуг народу»

14:50, 29 ноября 2021
В парламенті пропонують з 2025 року припинити постачання мобільного зв’язку користувачам, яких не вдалося ідентифікувати.
Мобільні телефони українців поставлять на облік або відключать: законопроект від «Слуг народу»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Якщо у вас немає параної, це не означає, що вони за вами не стежать». Схоже це відоме прислів’я поступово втілюється в життя стараннями українських парламентарів.

Цього разу відзначився Комітет Верховної Ради з питань цифрової трансформації, який рекомендував Верховній Раді включити в порядок денний шостої сесії та за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу законопроект «Про внесення змін до Закону України "Про електронні комунікації" щодо захисту інтересів держави та користувачів електронних комунікаційних послуг» ( реєстр. N 6183  від 18.10.2021).

Якщо законопроект № 6138 отримає статус закону, він запрацює з 1 липня 2022 року.

(Основний закон, в який пропонуються зміни, ще не набрав чинності, він вступить в дію з 01.01.2022 року).

Основна ідея законопроекту - ідентифікація користувачів електронних комунікаційних послуг.

Для цього законопроектом запроваджуються :

- автоматизована інформаційна система обліку міжнародних ідентифікаторів;

- обмеження доступу кінцевого (термінального) обладнання мобільного зв’язку;

- міжнародний ідентифікатор (ІМЕІ);

- реєстр ідентифікаторів.

Фактично ж, ініціатори законопроекту говорять про три реєстри, відомі як «білі списки», «сірі списки» та «чорні списки».

«Білий список» складається з ідентифікаторів обладнання, дозволених до використання.

«Чорний список» містить ідентифікатори обладнання, яке повинно бути заборонено.

«Сірий список» містить ідентифікатори обладнання тимчасово дозволеного до застосування.

З 01 січня 2025 року всі ІМЕІ, які не відповідають структурі та принципу розподілу міжнародних ідентифікаторів або не є унікальними, набувають в реєстрі ідентифікаторів статусу заборонених до використання в електронній комунікаційній мережі.

Простіше кажучи, оператори зв’язку припинять надання послуг через мобільні телефони, які ними не ідентифіковані. Всі телефони залишаться працювати в мережах операторів до 31 грудня 2024 року.

Виробники, імпортери та інші суб’єкти господарювання (з метою внесення міжнародних ідентифікаторів зі статусом дозволеного до застосування в електронній комунікаційній мережі мобільного зв’язку) не пізніше одного року з дня набрання чинності цим Законом мають право подати державному підприємству, що перебуває у сфері управління регуляторного органу, інформацію із зазначенням номеру митної декларації щодо переліку міжнародних ідентифікаторів кінцевого (термінального) обладнання мобільного зв’язку, митне оформлення яких було проведено до набрання чинності цим Законом.

Внесення виробниками, імпортерами та іншими суб’єктами господарювання міжнародних ідентифікаторів до реєстру ідентифікаторів зі статусом дозволеного до застосування в електронній комунікаційній мережі мобільного зв’язку виконується державним підприємством, що перебуває у сфері управління регуляторного органу на платній основі.

Кінцеві користувачі послуг мають право на безоплатну зміну статусу тимчасово дозволеного до застосування на статус дозволеного до застосування в електронній комунікаційній мережі мобільного зв’язку міжнародного ідентифікатора кінцевого (термінального) обладнання мобільного зв’язку у реєстрі ідентифікаторів, у разі ввезення кінцевого (термінального) обладнання мобільного зв’язку на територію України як особистих речей, за умови підтвердження факту придбання такого обладнання або факту перетину цією особою митного кордону України.

Для того, щоб не обмежувати права громадян на купівлю мобільного пристрою закордоном, відповідно до Митного кодексу громадяни можуть переміщати через митний кордон як особисті речі мобільні телефони, але повинні підтвердити свій перетин кордону або факт придбання телефону з метою зміни статусу тимчасового на статус дозволеного до застосування в електронній комунікаційній мережі. Зміна статусу відбувається безоплатно.

З метою недопущення зменшення прав іноземців, які на законній підставі перебувають на території України, передбачається можливість користуватися телефоном без обмежень 120 днів. Після спливу зазначеного строку міжнародні ідентифікатори такого кінцевого (термінального) обладнання мобільного зв’язку отримують статус забороненого до застосування в електронній комунікаційній мережі мобільного зв’язку.

Статус вкраденого кінцевого (термінального) обладнання у разі його викрадення буде змінено на заборонений до застосування в електронній комунікаційній мережі, зробить крадіжку телефону недоцільною, адже його не можна буде використовувати, а відтак і продати.

За допомогою законопроекту депутати мають намір вирішити проблему з незаконним ринковим обігом мобільних телефонів, контрафактом, викраденнями, корупцією, несанкціонованим втручанням в програмне забезпечення (зміною ІМЕІ), заниженням вартості та ухиленням від сплати податків та митних зборів, а також порушенням прав інтелектуальної власності розробників та виробників кінцевого обладнання.

Окрім того, інтернет-магазини занесуть у спеціальний реєстр та нададуть Держпродспоживслужбі можливість їх блокувати.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва