Економічний паспорт Зеленського: чи є проблеми із законопроектом

08:40, 8 декабря 2021
Железняк заявив про відсутність механізмів для стримування, щоб гроші з Фонду влада не могла брати у позики та використовувати на інші потреби.
Економічний паспорт Зеленського: чи є проблеми із законопроектом
Джерело фото: ictv.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

6-го грудня Верховна Рада отримала законопроекти № 6394 (і супутні № 6395, № 6396, № 6397) про економічний паспорт, який був внесений Президентом України Володимиром Зеленським і позначений ним як невідкладний.

Метою проекту є формування ефективної системи соціального захисту населення шляхом створення Фонду, який буде здійснювати накопичення державних внесків на користь учасників Фонду з подальшим інвестуванням активів.

Фонд формується з державних внесків, що здійснюватимуться за рахунок коштів Державного бюджету України, які надійдуть від сплати рентних платежів за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення.

На момент перших виплат у 2037 році сума коштів фонду становитиме майже 2 трлн грн. Це дозволить здійснити виплати на загальну суму 191 млрд грн з розрахунку 626 125 грн на одного учасника Фонду.

Натомість депутат фракції «Голос» Ярослав Железняк прокоментував пакет законопроектів щодо економічного паспорта у своєму Telegram так:

«Запропонована модель накопичення коштів дуже подібна до потенційної моделі накопичувальної пенсійної системи. Про неї, на відміну від економічного паспорта, говорять та дискутують ще з 2004 року, і ніяк не можуть дійти єдиної думки, щоб мінімізувати корупційні ризики».

Також Железняк заявив, що у законі не прописані  механізми для стримування, щоб гроші з Фонду влада не могла брати у позики та використовувати на інші потреби.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради законопроект про економічний паспорт.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва