У НАДС знайшли спосіб, як зменшити черги на складання іспиту на рівень володіння українською мовою

08:22, 28 января 2022
У Києві та області майже до літа заброньовані усі місця для бажаючих пройти іспит на рівень володіння державною мовою, що є вимогою для допуску до конкурсу на посади державної служби.
У НАДС знайшли спосіб, як зменшити черги на складання іспиту на рівень володіння українською мовою
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Через брак вільних місць у закладах тестування для проходження іспиту на визначення рівня володіння українською мовою, особливо у Києві, у Національному агентстві з питань державної служби (НАДС) пропонують використовувати приміщення оновленого Центру оцінювання кандидатів на зайняття посад держслужби НАДС. Про це під час засідання Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування зазначила голова НАДС Наталія Алюшина.

Наталія Алюшина, зважаючи на брак вільних місць у центрах іспитування, насамперед у Києві, запропонувала використовувати для іспитів приміщення оновленого Центру оцінювання кандидатів на зайняття посад держслужби НАДС. Там наразі створено 85 місць, оснащених сучасним мультимедійним обладнанням.

«Нещодавно ми відкрили оновлений Центр оцінювання, який має усі необхідні технічні можливості. Ми пропонуємо використовувати цю локацію з усіма її потужностями також для іспитів на визначення рівня володіння державною мовою. Вважаю недоречною ідею створення нової спеціальної установи для цих цілей. Це – надмірні додаткові обтяження на державний бюджет, яких треба уникати», - цитує слова голови НАДС пресслужба відомства.

Також Наталія Алюшина відзначила, що залишається неврегульованим питання щодо необхідності сертифікатів про рівень володіння державною мовою для переведення держслужбовців на іншу посаду.

Нагадаємо, у середині січня «Судово-юридична газета» писала, що найближчі дати складання іспиту для отримання сертифіката на визначення рівня володіння державною мовою у Києві були на 14 травня. Аналогічна ситуація і в Київській області.

Отже, що робити якщо вам для вступу на державну службу необхідно скласти іспит, а місць у Києві та області немає? Можна поїхати в інший регіон. Ваше місце проживання на місце складання іспиту не впливає. Ознайомитися з іншими локаціями можна за посиланням.

Для складання іспиту та отримання сертифіката про рівень володіння державною мовою претенденту необхідно:

- онлайн зареєструватися в іспитовій системі для визначення рівня володіння державною мовою;

- прийти на зареєстрований час до обраної локації із документом, що ідентифікує особу, та пристроєм КЕП;

- скласти комп'ютерний іспит.

Результати іспиту встановлюються не пізніше 15 календарних днів від дати складення іспиту. 

Нагадаємо, орієнтовно іспит триває 30 хвилин.

Іспит охоплює письмову частину (29 тестових завдань) та усну (монолог).

Максимальна кількість балів за іспит для виконання службових обов’язків - 63.

На підставі підсумкового електронного протоколу перевірки Комісія ухвалює рішення про надання або ненадання претендентові державного сертифіката. Якщо особа не складе іспит, вона може повторно його скласти через 4 місяці.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber  та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду