У «Слузі народу» пропонують врегулювати отримання та застосування зброї громадянами проти російських окупантів

13:55, 2 марта 2022
Закон в разі ухвалення діятиме на час воєнного стану і 10 днів після його припинення.
У «Слузі народу» пропонують врегулювати отримання та застосування зброї громадянами проти російських окупантів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Група депутатів з фракції «Слуга народу» пропонує Верховній Раді схвалити у першому читанні законопроєкт №7120 "Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України" та врегулювати питання видачі та застосування зброї цивільними для оборони держави від російських окупантів. Відповідний проєкт документу зареєстровано на сайті парламенту.

Законопроєкт передбачає, що громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України можуть брати участь в обороні державі та отримувати зброю у порядку визначеному МВС, наказ про затвердження якого не потребує, як вийняток, реєстрації у Міністерстві юстиції. Вони не несуть відповідальності за застосування вогнепальної зброї проти російських окупантів.

Зазначається, що цивільні особи зобов'язані здати отриману ними вогнепальну зброю і невикористані боєприпаси до неї до органів Національної поліції України не пізніше 10 днів після припинення або скасування дії воєнного стану в Україні. За порушення вимог, передбачених цією статтею, цивільні особи несуть кримінальну відповідальність(стаття 263 Кримінального кодексу передбачає ув’язнення терміном до 8 років за носіння, зберігання вогнепальної зброї без належного дозволу.

Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування і застосовується протягом дії воєнного стану і 10 днів після його припинення або  скасування.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», українців закликають блокувати російську техніку на вулицях міст.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді