Верховна Рада дозволила уряду на час воєнного стану засекретити інформацію про виконання бюджету

19:28, 15 марта 2022
Ініціативу підтримала більш ніж кваліфікована більшість депутатського корпусу.
Верховна Рада дозволила уряду на час воєнного стану засекретити інформацію про виконання бюджету
Джерело фото: sky-dynamics.ru
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада схвалила у першому читанні та вцілому законопроєкт №7166 про внеcення змін до розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України та інших законодавчих актів України та  дозволила Кабінету Міністрів на час воєнного стану перерозподіляти видатки бюджету без узгодження з комітетом парламенту з питань бюджету та дозволила уряду не розкривати дані про виконання держбюджет. Відповідне рішення підтримали 345 народних депутатів.

Окрім цього, на час воєнного стану ВР дозволила уряду не розкривати дані про виконання держбюджету, скасувала необхідність складання Бюджетної декларації, прогнозів місцевих бюджетів, дотримання термінів подання місячної та квартальної звітності, а також перерозподіляти кошти між загальним і спецфондом держбюджету без змін до закону про держбюджет.

Крім цього парламентарі дозволили органам місцевого самоврядування або військовим адміністраціям зможуть приймати рішення про спрямування залишків коштів за субвенціями з державного бюджету місцевим бюджетам.

Йдеться про гроші, збережені на рахунках місцевих бюджетів станом на 1 січня 2022 року. Їх планують використати на заходи територіальної оборони, задоволення продовольчих потреб цивільного населення,  евакуацію/вивезення/переміщення цивільного населення із місцевості, де ведуться бойові дії, та небезпечних територій у безпечні місця.

Гроші витрачатимуть на оплату транспортних послуг, пально-мастильних матеріалів, облаштування місць розміщення громадян, які у зв’язку з бойовими діями залишили домівки, оплату інших заходів, спрямованих на підтримку цивільного населення в умовах воєнного стану.

Також відтерміновується до 1 січня 2023 року запровадження автоматичного зарахування до бюджетів місцевого самоврядування акцизного податку з реалізації тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах.

Окрім того, законопроект передбачає, що під час воєнного стану та протягом 6 місяців після його завершення у разі виникнення простроченої заборгованості суб’єкта господарювання перед державою за кредитом, залученим державою або під державну гарантію, а також за кредитом з бюджету пеня та інші штрафні санкції не нараховуються.

Як повідомляла «Судово-юридична газета» Верховна Рада 15 березня дозволила додатково виділити на оборону 67 кредитних мільярдів та обмежила видатки на дороги.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду