Раді пропонують зобов’язати виключити УПЦ(МП) з реєстру неприбуткових організацій

06:00, 26 мая 2022
Пропонується встановити , що до неприбуткових організацій, що не є платниками податку, не можуть бути віднесені релігійні організації (об’єднання), які безпосередньо або як складова частина іншої релігійної організації (об’єднання) входять до структури (є частиною) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України.
Раді пропонують зобов’язати виключити УПЦ(МП) з реєстру неприбуткових організацій
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Група народних депутатів з фракцій монобільшості та опозиції зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт 7403 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обмеження надання статусу неприбуткових організацій, що не є платниками податку, релігійним організаціям, які входять до структури релігійної організації, керівний центр якої знаходиться в державі, що здійснила військову агресію проти України та або тимчасово окупувала частину території України.

Законопроєктом пропонується доповнити статтю 144 Податкового кодексу новою частиною такого змісту: «До неприбуткових організацій, що не є платниками податку, не можуть бути віднесені релігійні організації (об’єднання), які безпосередньо або як складова частина іншої релігійної організації (об’єднання) входять до структури (є частиною) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України, в розумінні Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Зазначається, що у разі встановлення факту входження релігійної організації (об’єднання) до релігійної організації (об’єднання), зазначеної в частині другій цього підпункту, така релігійна організація виключається контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій та вважається платником податку на прибуток для цілей оподаткування з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому було здійснено таке визначення.

Кабміну депутати доручають у місячний строк виключити з переліку неприбуткових Релігійну організацію, керівний центр якої знаходиться поза межами України.

Згідно з пояснювальною запискою йдеться про Українську православну церкву Московського патріархату, яку автори називають РПЦ в Україні. Разом з тим залишається чинним ухвала Окружного адміністративного суду у справі стосовно перейменування УПЦ(МП), якою суд зупинив процес перейменування. Як відомо, Верховна Рада схвалила закон, яким зобов’язала змінити назву релігійні організації, керівні центри яких перебувають за межами України. Однак в самій УПЦ(МП) зазначають, що керівний центр церкви у Києві.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», напередодні Синод Православної церкви України затвердив включення монастиря Києво-Печерської лаври до ПЦУ.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Оксана Куриленко
    Оксана Куриленко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Віктор Чаплицький
    Віктор Чаплицький
    суддя Київського районного суду м. Одеси