У «Слузі народу» закликають Президента та Уряд домовитися про списання зовнішнього боргу

12:11, 14 июня 2022
Депутати закликають провести перемовини щодо списання та перегляду державного та гарантованого державою зовнішнього боргу України.
У «Слузі народу» закликають Президента та Уряд домовитися про списання зовнішнього боргу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Група народних депутатів переважно з фракції «Слуга народу» зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №7462 про звернення до Президента України, Кабінету міністрів України щодо пропозиції про перегляд та списання державного зовнішнього боргу та закликають владоможців провести перемовини стосовно списання та перегляду розміру зовнішнього боргу.

У зверненні констатується, що загальні втрати економіки України від війни, за попередніми розрахунками уряду України, значно перевищують 1 трильйон доларів

«У той же час Україна продовжує здійснювати платежі, пов'язані із обслуговуванням державного зовнішнього боргу. Щомісяця на це витрачаються кошти із державного бюджету, яких так не вистачає на термінові негайні потреби, від яких залежить оборона України та життя мільйонів громадян України. За даними, які офіційно оприлюднені міністерством фінансів України, державний та гарантований державою зовнішній борг складає 1 662,69 млрд грн(граничний розмір зовнішнього боргу понад 3 трильйони гривень). За період із квітня і до кінця цього року, наша держава має виплатити 102 млрд. грн. зовнішнього боргу», - зазначається у зверненні.

Автори закликають президента та Кабінет міністрів провести переговори із усіма іноземними партнерами - кредиторами України щодо списання та перегляду державного та гарантованого державою зовнішнього боргу України. «Повномасштабна війна, яку веде зараз Україна, є типовим форс-мажором – непередбачуваною обставиною, що дозволяє вести переговори про відмову від зобов’язань, укладених у мирний час», - зазначається у проєкті.

Дискусія про необхідність принаймі часткового списання державних боргів тривають вже не перший місяць в експертному середовищі. Разом з тим, як повідомляла «Судово-юридична газета», міністр фінансів Сергій Марченко не підтримав пропозицію щодо реструктуризації боргу.

«Гарячі голови пропонують провести перемовини щодо реструктуризації, списати борги, однак ми це категорично відкинули», - зауважив міністр.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду