Опубликовано постановление Кабмина о разблокировании исполнения судебных решений на территориях возможных боевых действий

17:56, 20 января 2023
Кроме приказа Минреинтеграции также опубликовано постановление Кабмина, касающееся исполнения судебных решений.
Опубликовано постановление Кабмина о разблокировании исполнения судебных решений на территориях возможных боевых действий
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Как ранее писала «Судебно-юридическая газета», в некоторых городах Украины, в частности в Киеве, из-за постановления Кабмина №1364 возникла проблема с исполнением судебных решений.

Для виконавців зробили неможливим відкриття виконавчих проваджень та вжиття заходів примусового виконання, оскільки Київ, Харків та деякі інші громади прирівняли до територій, на яких ведуться бойові дії.

Йдеться про Постанову №1364, яка визначає механізм формування Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії. Її ухвалили у грудні 2022 року. Згодом, 22 грудня, наказом Мінреінтеграції №309 був затверджений оновлений Перелік. До нього увійшли як території активних бойових дій, так і території можливих бойових дій – у тому числі, Київ.

При цьому, території, для яких не була визначена дата припинення можливості бойових дій вважалися такими, на яких ведуться бойові дії.

Оскільки у новому Наказі 309 для Києва, Харкова тощо не була визначена дата припинення можливості бойових дій, вони вважалися  такими, на яких де-юре ведуться бойові дії.

Водночас згідно з Законом «Про виконавче провадження» забороняється відкриття виконавчих проваджень та вжиття заходів примусового виконання рішень на території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), відповідно до переліку, затвердженого ЦОВВ, а також прилеглих до неї територій.

20 січня 2023 року Мінреінтеграції повідомило, що наказом від 13 січня 2023 року №14 внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією. Цей наказ Мінреінтеграції був зареєстрований Міністерством юстиції України 16 січня 2023 року. 

Згідно з цим наказом місто Київ виключено із переліку територій можливих бойових дій.  

«Нагадаємо, що Мінреінтеграції затверджує наказ за погодженням із Міністерством оборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій», - додали у Мінреінтеграції.

Отже, виконання судових рішень у Києві тепер розблоковано.

Окрім того, 20 січня опубліковано постанову Кабміну «Про внесення зміни до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 6 грудня 2022 р. № 1364», яка має розблокувати виконання рішень на інших територіях можливих бойових дій (хоча практично можуть виникнути й інші питання).

«Внести зміну до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 6 грудня 2022 р. № 1364 “Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією” (Офіційний вісник України, 2022 р., № 99, ст. 6191), виклавши абзац тринадцятий в такій редакції:

“території, для яких не визначена дата завершення бойових дій (дата припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації Російською Федерацією, вважаються такими, на яких ведуться бойові дії, або тимчасово окупованими Російською Федерацією.

Прирівнювання територій, для яких не визначена дата припинення можливості бойових дій, до територій, на яких ведуться бойові дії, не застосовується до зупинення вчинення виконавчих дій, заборони відкриття виконавчих проваджень та вжиття заходів примусового виконання рішень у випадках, установлених пунктом 10-2 розділу ХІІІ “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про виконавче провадження”», - йдеться у постанові КМУ.

Раніше ми описували проблему, яка виникла з виконанням судових рішень.

Автор: Наталья Мамченко

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду