Собеседования с кандидатами на должности членов ВККС: текстовая трансляция, день первый

14:08, 2 мая 2023
Высший совет правосудия выбирает 16 лучших из 32 кандидатов на должности членов Высшей квалификационной комиссии судей.
Собеседования с кандидатами на должности членов ВККС: текстовая трансляция, день первый
Источник фото: Высший совет правосудия
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Высший совет правосудия 2 мая 2023 начинает собеседования с 32 кандидатами на 16 должностей членов Высшей квалификационной комиссии судей.

Собеседования с кандидатами на должности членов ВККС продлятся до 12 мая.

В первый день собеседования пройдут следующие кандидаты:

БОДНАРУК Юрий Владимирович – помощник судьи Апелляционной палаты Высшего антикоррупционного суда

ВАРИШКО Петр Васильевич – адвокат, действующий военнослужащий. В прошлом – член Общественного совета добропорядочности

ВОЛКОВА Людмила Николаевна – адвокат. В прошлом – судья Харьковского окружного административного суда

ГАЦЕЛЮК Виталий Александрович – координатор проектов ОБСЕ в Украине, старший научный сотрудник Института государства и права им. В. М. Корецкого


17:20 Перший день співбесід з кандидатами на посади членів ВККС завершився.


16:00 Останній на сьогодні кандидат - ГАЦЕЛЮК Віталій Олександрович, координатор проектів ОБСЄ в Україні, старший науковий співробітник Інституту держави і права ім. В. М. Корецького. Доповідач – член ВРП Микола Мороз.

Віталій Гацелюк є кандидатом юридичних наук (кримінальне право), автор понад 100 наукових публікацій. Має право на зайняття адвокатською діяльністю.

Під час співбесіди (проходила у форматі online через відрядження кандидата) Віталій Гацелюк повідомив, що необхідно сформувати «професійний та доброчесний суддівський корпус».

На думку кандидата, судову реформу, яка триває роками, потрібно вже завершити, при цьому завершити вдало.

Віталій Гацелюк зазначив, що всі інструменти та законодавча база для вдалого завершення судової реформи в наявності є.

На думку кандидата, українські судді мають більше уваги приділяти вивченню англійської мови та права міжнародних судових інстанцій.

Член ВРП Микола Мороз зазначив, що Віталій Гацелюк не завжди вчасно сплачує адвокатські внески. Кандидат зазначив, що внески він платить, однак адвокатська діяльність не є його основною професійною діяльністю.

Також, у ВРП зазначили, що кандидат з 2007 року зареєстрований у Києві в гуртожитку, хоча у нього з 2010 року в Київській області є власна квартира.

Віталій Гацелюк повідомив, що у гуртожитку він зареєструвався ще у часи, коли працював в апараті Верховної Ради, на приватизацію не претендує, а з часом вирішив реєстрацію не змінювати.

На думку кандидата, новий склад ВККС має вирішити кадрові проблеми судової влади, завершити конкурси на посади суддів, розпочаті ще кілька років тому, а також завершити кваліфікаційне оцінювання суддів. Також слід розглянути можливість для дистанційного проходження кваліфікаційного оцінювання.

Головне завдання для нової ВККС – відновлення довіри суспільства до судової влади.

Процедура добору кандидатів на посади суддів, на думку Віталія Гацелюка, має бути спрощена. Професійну підготовку майбутніх суддів, на думку кандидата, необхідно проводити вже після завершення всіх іспитів.

Щодо ГРД Віталій Гацелюк повідомив, що практика діяльності ГРД має бути ретельно проаналізована. Процедура призначення у склад ГРД має бути чітко визначена, зокрема, з точки зору кваліфікаційних вимог та організації роботи ГРД. Також, між ВККС та ГРД має відбуватися професійний діалог.

Щодо пропозиції членів ВРП запропонувати нові ідеї стосовно засобів комунікації ВККС з органами суддівського врядування та самоврядування, Віталій Гацелюк зазначив, що нові ідеї запропонувати важко, треба вибудувати комунікації вже на наявній законодавчій базі.

На думку кандидата, також необхідно завершити всі розпочаті процеси діджиталізаціїї судової влади, в тому числі і ВККС.

Чимала кількість питань до кандидата стосувалася практики розгляду спорів за участю ВККС, нюансів кваліфікаційного оцінювання суддів та важливості інституту репутації для суддів.


14:15 На думку Людмили Волкової, необхідно вирішити нарешті питання  з суддями, у яких вже давно сплив п’ятирічний термін повноважень. Як зазначила Людмила Волкова, вони отримують винагороду, але не здійснюють правосуддя.

Також, потрібно завершити перевірку практичних завдань учасників добору в судді 2017 року, які досі залишаються неперевіреними.

Крім того, треба провести конкурс на посади суддів апеляційних судів, який розпочався ще в 2019 році, однак не був завершений через відсутність повноважного складу у ВККС.

На думку кандидата, буде необхідно вирішити багато організаційно-технічних питань в діяльності ВККС. Наприклад, потрібно оновити базу тестових завдань, передбачити можливість тестування кандидатів на посади суддів у дистанційному режимі, модернізувати практичні завдання для кандидатів на посади суддів. Строки професійної підготовки кандидатів на посади суддів, на думку Людмили Волкової, необхідно скоротити. Квот, наприклад, для помічників суддів, під час добору на посаду судді бути не повинно.

Питання до кандидата стосувалися позики, яку раніше отримала Людмила Волкова від знайомої в Харкові, численних перетинів кордону на автомобілі Mini Cooper у 2022 році, яким Людмила Волкова користується на праві довіреності. Перетини кордону кандидат пояснила перевезенням знайомих, які евакуювалися за кордон.

Щодо ситуації з відомим конфліктом у Апеляційному суді Черкаської області між тодішнім головою суду Володимиром Бабенко та суддею Сергієм Бондаренко, певні обставини якого у якості члена РСУ у 2016 році перевіряла Людмила Волкова, то кандидат пояснила, що зазначена перевірка перевіряла лише організацію роботи суду в умовах конфлікту, а не власне ситуацію, яка тоді виникла між В. Бабенко та С. Бондаренко. До того ж, як відзначила Людмила Волкова, РСУ під час подібних перевірок діє лише у строго визначених рамках своїх повноважень.

Щодо потенційної роботи у складі ВККС, Людмила Волкова зазначила, що було б непогано запровадити інститут кураторства, тобто коли особа, призначена на посаду судді, протягом першого року здійснює правосуддя з консультаційною допомогою вже досвідчених суддів. Це, на думку кандидата, дозволить вирішити проблему передачі досвіду із покоління в покоління.

Також, кандидати на посади суддів, на думку Людмили Волкової, мають проходити випробування на вміння працювати в умовах стресу.

Кандидат розповіла, що окрім викладання в Національній школі суддів, вона також проводить тренінги для адвокатів, наприклад, як поводитись в судовому засіданні.

Людмила Волкова продемонструвала, що непогано обізнана в судовій практиці Верховного Суду щодо спорів з ВККС.

Окремо кандидат зазначила про необхідність зміни порядку формування і принципу діяльності Громадської ради доброчесності. На думку Людмили Волкової інформація ГРД щодо суддів має бути якісно вмотивована, а у склад ГРД мають входити судді у відставці.

Також члени ВРП повідомили, що фактично виходить так, що з 2009 по 2013 роки Людмила Волкова одночасно була адвокатом і суддею.

Кандидат повідомила, що в той час вона не займалася адвокатською діяльністю, нею була написана заява про призупинення адвокатської діяльності, однак після запуску Єдиного реєстру адвокатів трапилося так, що її свідоцтво відобразилось у Реєстрі як діюче. Це трапилося, ймовірно, через технічні аспекти роботи Реєстру, який тоді наповнювався даними.

Щодо обставин звільнення з посади судді у 2018 році за власним бажанням, Людмила Волкова повідомила, що на той час заробітна плата суддів, які не пройшли кваліфікаційне оцінювання, була досить не високою. Чекати ж на оцінювання, з огляду на те, що воно затягнулось, вона не виявила бажання, до того ж їй запропонували високооплачувану роботу у відомій адвокатській компанії. 

На питання члена ВРП Сергія Бурлакова, кандидат повідомила, що в неї також є хобі – пекти вдома хліб.

Донька Людмили Волкової проживає в Канаді по програмі місцевого уряду.


 


14:10 Наступний кандидат – адвокат ВОЛКОВА Людмила Миколаївна. Доповідач – член ВРП Микола Мороз.

До 2018 року Людмила Волкова – суддя Харківського окружного адміністративного суду, була членом Ради суддів України. Звільнилась з посади судді за власним бажанням. До того, як стати суддею, працювала в системі Державної судової адміністрації.

Зазначимо, що член ВРП Роман Маселко повідомив про самовідвід під час розгляду рекомендації Людмили Волкової, який був задоволений складом ВРП.


12:10 Наступний кандидат – адвокат ВАРИШКО Петро Васильович. Доповідач – член ВРП Микола Мороз.

Петро Варишко розповів, що почав працювати ще в 15 років. У 1980-х роках кілька років служив у складі контингенту радянських військ в Афганістані. Змінив за життя багато професій, поки не вирішив стати юристом.

У 2014-2015 роках – член Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів загальної юрисдикції (тобто, комісії з розгляду скарг на «суддів Майдану»). У 2016-2017 роках - член Громадської ради доброчесності. Згодом був секретарем Конкурсної комісії з відбору кандидатів на посади в Державному бюро розслідувань. В усіх зазначених органах працював на безоплатній основі.

З 24 лютого 2022 року перебуває на службі у Збройних силах України.

«Обов’язок судді – бути незалежним. Якщо судді будуть незалежними, то багато негативних явищ в судовій владі просто зникнуть», - зазначив під час співбесіди Петро Варишко.

Кандидат повідомив, що проблеми минулих судових реформ полягали в їх протиріччях та непослідовності. Петро Варишко зазначив, що був проти розповсюдження дії Закону «Про очищення влади» 2014 року на суддів. У підсумку, як це з часом підтвердилося, зазначений закон виявився недосконалим та створив проблеми для держави.

Кандидат повідомив, що американський досвід моніторингу життя суддів та державних посадовців, коли перевіряються навіть їх побутова поведінка та спосіб життя, може бути корисний для України.

Також, вже під час війни мав місце не зовсім приємний інцидент між кандидатом та патрульною поліцією. Петро Варишко має документ, який не дозволяє поліції здійснювати його перевірку на дорозі. Під час одного з службових виїздів, коли кандидат їхав зі зброєю, його зупинила поліція. Хоча Петро Варишко надав поліцейським відповідний документ, втім патрульні силоміць спробували його витягти з автомобіля. Коли це в них не вийшло, поліцейські виписали кандидату штраф за керування автомобілем без посвідчення водія. Відповідний штраф Петро Варишко не оскаржував і вже сплатив.

Коли члени ВРП почали ставити кандидату питання щодо судової практики відносно спорів з ВККС, Петро Варишко повідомив, що, нажаль, через військову службу він не мав можливості з нею детально ознайомитися.

Також, кандидат повідомив, що його досвід перебування у складі ГРД доводить, що членами ГРД мають бути люди, які вже чогось досягли у житті і професійному вимірі, а не просто журналісти чи юристи. Втім, кандидат зазначив, що ВККС та ГРД у будь-якому випадку, мають шукати компроміс. Також Петро Варишко зазначив, що в цілому, громадська діяльність теж потребує значної кількості часу та повноцінної віддачі.

Крім того, кандидат підкреслив, що ГРД не має підміняти собою ВККС, відтак є питання до анонсованого, згідно з Антикорупційною програмою, розширення повноважень ГРД.

Щодо майбутньої діяльності ВККС, кандидат зазначив, що потрібно визначити пріоритети в роботі ВККС, зробити ревізію проблем, визначитись з тим, які процедури відновлювати першими.

Щодо певної критики з боку громадськості на свою адресу під час конкурсу на посади членів ВККС, Петро Варишко повідомив, що через тривале перебування в зоні бойових дій та відсутність Internet, він не зміг ознайомитися з конкретними претензіями до нього.

Також, кандидат розповів, що переважна більшість українських суддів є фаховими і доброчесними, однак є певна кількість суддів, які «тягнуть судову владу на дно».   

Крім того, за словами кандидата, судова реформа, яка в тієї чи іншій мірі триває з 2014 року, нажаль, не змогла вирішити багатьох проблем судової влади. Одна з основних причин – відсутність певної політичної волі з боку еліти України.

У підсумку кандидат зазначив, що зараз перед ним складна дилема – йти на посаду члена ВККС або залишитись на військовій службі і допомагати військовослужбовцям.


 


10:35 Юрій Боднарук розповів членам ВРП, що він має всі необхідні навички та якості, щоб ефективно працювати на посаді члена ВККС.

Він зазначив, що має як науково-викладацький досвід, так і практичній досвід роботи адвокатом.

Особливо корисний, на думку кандидата, є його досвід роботи на посаді АП ВАКС.

На думку кандидата, ВККС буде необхідно скоротити кількість етапів добору кандидатів на посади суддів. Для кандидатів на посади суддів треба запровадити спеціалізований тренінг, замість тривалої підготовки.

Навантаження на судову систему треба знизити, зокрема, шляхом досудового врегулювання спорів. Також, необхідно заповнити вакантні посади суддів.

На думку кандидата, необхідно вирішити проблему суддів-«п’ятирічок», які тривалий час не здійснюють повноваження.

Юрій Боднарук зазначив, що принцип так званого «позитивного відбору» (тобто, конкурс без надання негативного висновку кандидатам за підсумками конкурсу) може бути запроваджений у майбутніх конкурсах на посади суддів.

Цікаво, що кандидат повідомив про те, що після закінчення своєї каденції у складі ВККС, буде брати участь у конкурсі на посаду судді.

Щодо роботи у складі ВККС, Юрій Боднарук повідомив, що його науковий досвід допоможе у розробці методологічних та нормативних документів Комісії.

Юрій Боднарук схвально висловися о діяльності Громадської ради доброчесності, однак зазначив, що пропозиція розширити повноваження ГРД під час діяльності нового складу ВККС викликає певні питання та може бути надмірною. «Висновки ГРД мають бути перевірені, однак було б не погано, щоб не було монополії ГРД на негативну інформацію. Треба передбачати можливість ВККС також отримувати відповідну інформацію від громадян», - розповів Юрій Боднарук.

Щодо квартири в м. Одеса, яку кандидат придбав у 2016 році, Юрій Боднарук пояснив, що накопив гроші на квартиру починаючи з 2004 по 2016 роки. Це приблизно $72 тис. станом на 2016 рік.

Втім, у деяких членів ВРП все ж виникли питання щодо спроможності кандидата заощадити відповідну суму грошей.

У 2019 році кандидат був в. о. голови дільничної виборчої комісії під час парламентських виборів. Однак, як виявилося, Юрій Боднарук не пам’ятає, яку політичну силу чи кандидата він там представляв. Таке повідомлення здивувало членів ВРП, оскільки, як вони зазначили, «просто так участь у виборчих процесах не беруть».

Голова Верховного Суду Всеволод Князєв також запитав кандидата, чи обізнаний він з судовою практикою Верховного Суду щодо діяльності ВККС. Наприклад, чи можна оскаржити висновок психолога під час кваліфікаційного оцінювання суддів. Судячи з тональності уточнюючих запитань, голова ВС був не зовсім задоволений відповідями кандидата.

Юрій Боднарук також повідомив, що фактично вже перестав займатись науковою діяльністю, хоча зараз планує деякі публікації щодо роботи АП ВАКС.

Також, до кандидата були питання і щодо розуміння ним практики ЄСПЛ щодо проблем судової влади України.

В цілому, на думку кандидата, новий склад ВККС повинен працювати як єдина команда, розробити якісні нормативні акти, а деякі з них модернізувати. Також, Комісія має швидко визначити пріоритети в своїй роботі – вирішення проблеми суддів-«п’ятирічок», добір суддів на вакантні посади, кваліфікаційне оцінювання суддів тощо.

Слід відзначити, що кандидат виступив проти запровадження квотного принципу, наприклад, для помічників суддів, під час добору на посаду суддів.


 


10:25 Перший кандидат – Боднарук Юрій Володимирович. Доповідач – член ВРП Ольга Попікова.

Юрій Боднарук є кандидатом юридичних наук, має право на зайняття адвокатською діяльністю. До того, як стати помічником судді АП ВАКС Дмитра Михайленка, кандидат працював на посаді доцента кафедри адміністративного і фінансового права Національного університету «Одеська юридична академія».


10:15 Засідання Вищої ради правосуддя розпочалося. Вирішується питання щодо самовідводів членів ВРП.


Напомним, что ранее «Судебно-юридическая газета» сообщала, чем руководствовалась Конкурсная комиссия по отбору членов ВККС, когда определяла список из 32 лучших кандидатов.

Также «Судебно-юридическая газета» сообщала о доверенных лицах кандидатов на должности членов ВККС, которые предоставили им соответствующие рекомендации.

Кроме того, «Судебно-юридическая газета» сообщала, как в Высшем совете правосудия произошло распределение рекомендаций между членами ВСП.

Также, «Судебно-юридическая газета» проанализировала проблемные моменты конкурса на должности членов ВККС

Автор: Вячеслав Хрипун

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді