XX съезд судей Украины – текстовая и онлайн трансляция, день первый

09:50, 18 сентября 2024
Выборы судьи Конституционного Суда, утверждение новой редакции Кодекса судейской этики.
XX съезд судей Украины – текстовая и онлайн трансляция, день первый
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

XX съезд судей Украины 18 сентября 2024 года начинает свою работу.

Также, вероятно, делегатам съезда придется поработать еще и 19 сентября.

Участие в работе Съезда судей примут 277 делегатов от судов всех уровней согласно специализации.

Съезд судей будет проходить в два этапа. Второй этап намечен на март 2025 года.

На первом этапе Съезда планируется избрать судью Конституционного Суда Украины по квоте Съезда судей, а также утвердить обновленную редакцию Кодекса судейской этики.


12:20 Перед делегатами з'їзду виступила кандидат на посаду судді КСУ, суддя КЦС ВС Алла Олійник.

Вона розповіла, що пройшла професійний шлях від наукового консультанта КСУ до судді Верховного Суду.

Алла Олійник зазначила, що їй добре відомі проблеми судової спільноти, зокрема в питаннях судової винагороди. Це, наприклад,  незадоволення суддів «замороженням» розрахункового розміру посадового окладу на рівні  2 102 гривні.

Також Алла Олійник відзначила, що вона є суддею цивільної спеціалізації, що може бути корисним для КСУ та судової спільноти.

Крім того, кандидатка згадала, що на посаді члена ВРЮ/ВРП розглядала справи «суддів Майдану». Разом з тим Алла Олійник зазначила, що була справедливою.

«За кожне своє слово я несу відповідальність», - повідомила делегатам Алла Олійник.

У делегатів з'їзду виникли питання щодо діяльності Алли Олійник на посаді члена ВРП.

«Я можу вам подивитися у вічі. Мені не соромно за мою роботу у ВРЮ та ВРП. Тоді ми дійсно вирішували питання щодо звільнення суддів. Але ми робили це згідно до закону. ВРЮ та ВРП тоді не завжди приймали рішення саме про звільнення суддів. Масового звільнення суддів не було. Але дійсно були факти свавільних рішень суддів, за які їм треба було відповідати згідно до закону. Так, ми звільняли деяких суддів, але слід зазначити, що більшість таких рішень була залишена в силі рішеннями Верховного Суду. Крім того, я нагадую, що у 2014 році з'їзд суддів обрав мене у склад ВРЮ. Мене обрали у ВРЮ не для захисту суддів з будь-яких підстав, а для справедливого розгляду їх дисциплінарних справ,» - розповіла делегатам Алла Олійник.

Цікаво, що суддя Межівського райсуду Дніпропетровської області Олексій Гончаренко підняв питання взагалі про доцільність обрання судді КСУ.

«Для чого нам обирати суддю КСУ? Який толк для суддів від КСУ? Цей суд роками не розглядає конституційні подання, в тому числі подання, які стосуються проблем судової влади», - зазначив Олексій Гончаренко.

Алла Олійник повідомила, що розуміє претензії до роботи КСУ, однак комусь треба вирішувати проблеми КСУ і вона розуміє, що треба зробити, щоб КСУ працював краще.

Суддю КГС ВС Віталія Зуєва зацікавило, чи відраховує Алла Олійник зараз гроші на ЗСУ з власної суддівської винагороди.

«Спочатку я відраховувала 60% від винагороди, потім - 50%, потім - 30%. В той час, як ви знаєте, дехто взагалі не відраховував нічого. Зараз ми відраховуємо 20% від розміру винагороди. До того ж, є окремі прохання про допомогу, на які я реагую. Я регулярно переказую донати. Буду робити відрахування й надалі», - розповіла Алла Олійник.


11:30 У роботі з'їзду суддів беруть участь 274 делегати.


11:20 Головою лічильної комісії з'їзду обраний суддя Шостого апеляційного адміністративного суду Олександр Беспалов.


11:15 Головуючий на з'їзді Богдан Моніч закликав делегатів обрати суддю КСУ та прийняти оновлену редакцію Кодексу суддівської етики.  Це, зокрема, необхідно зробити заради «євроінтеграційних зусиль України».

Щодо перспектив обрання двох членів ВРП у наступному році, Богдан Моніч зазначив, що наразі вже є проблема з кількістю претендентів на посади членів Ради правосуддя по квоті з'їзду суддів, адже з 12 кандидатів частина вже раніше отримала негативні висновки від Етичної ради і навряд чи зможуть претендувати на посади членів ВРП. Разом з тим, не хотілося б доводити ситуацію до моменту, коли ВРП втратить кворум, оскільки наявність у складі ВРП членів Ради правосуддя з числа представників з'ізду суддів, є критично важливою для ВРП.

Ще одна проблема - дотримання квот. Члени ВРП, у яких закінчуються повноваження, Віталій Саліхов та Інна Плахтій, представляють суди загальної юрисдикції. Разом з тим, може бути так, що після Етичної ради обирати доведеться з тих кандидатів, що отримають позитивні висновки Етичної ради, без врахування квот і юрисдикцій.

Аналогічні проблеми можуть виникнути і з претендентами на посади суддів Конституційного Суду по квоті з'їзду суддів.

Щодо перспектив другої частини з'їзду, то, як повідомив Богдан Моніч, друга частина з'їзду може тривати не менше чотирьох днів, адже порядок денний буде величезний - вибори двох суддів КСУ, двох членів ВРП тощо.


10:45 Головуючим на з'їзді обрано голову РСУ Богдана Моніча, а секретарем з'їзду - суддя Господарського суду міста Києва Оксана Марченко.


10:35 На з'їзді суддів присутні також голова Вищої ради правосуддя, заступник голови ВККС Олексій Омельян, в. о. голови ДСА Максим Пампура.

Конституційний Суд обмежився вітальним листом на адресу з'їзду за підписом в. о. голови КСУ Віктора Кривенко.


10:30 З вітальним словом виступив голова Верховного Суду Станіслав Кравченко.

Голова ВС назвав XX з'їзд суддів «історичним».

Він розповів, що вже 2,5 роки суддівська спільнота живе та працює у стані великого напруження. Судовій владі довелося долати труднощі, викликані війною - евакуація судів, суддів та судових справ, зміна підсудності справ, руйнування будівель судів тощо. Також суди зіткнулися з величезною кількістю справ, які для більшості суддів були новими - відшкодування збитків, заподіяних війною, справи щодо воєнних та військових злочинів тощо.

К досягненням судової влади за час війни Станіслав Кравченко відніс те, що діяльність чималої кількості судів вдалося відновити, зокрема у Херсоні.

Крім того, відновлена діяльність ВРП та ВККС, ефективно працює Рада суддів України, яка швидко реагує на проблеми, що виникають у діяльності судової влади.

«Судова влада втрималася та довела свою ефективність», - зазначив голова ВС.

Також Станіслав Кравченко закликав делегатів з'їзду обрати суддю КСУ, а у подальшому - членів ВРП.


10:15 XX з'їзд суддів розпочав роботу.


В целом порядок работы XX съезда судей выглядит так:

избрание трех судей Конституционного суда Украины по квоте съезда судей

избрание двух членов Высшего совета правосудия (в марте 2025 года истекает срок полномочий членов ВСП Виталия Салихова и Инны Плахтий)

переизбрание состава Совета судей Украины (действующий состав работает с 2021 года)

утверждение обновленной редакции Кодекса судейской этики

Отчет Совета судей Украины

Информация Высшей квалификационной комиссии судей о ее деятельности

Информация Государственной судебной администрации о финансовом и материальном обеспечении судов.

Следует отметить, что большинство кадровых вопросов – избрание еще двух судей КСУ, а также избрание двух членов Высшего совета правосудия, Съезду судей придется решать в следующем году, поскольку пока еще не готовы выводы Совещательной группы экспертов и Этического совета относительно кандидатов в КСУ и ВСП.

Что касается кандидатов на еще одну должность судьи КСУ, то 18 сентября делегаты съезда будут выбирать среди двух претенденток – судей Верховного Суда, которые в мае получили положительные выводы от Совещательной группы экспертов.

Олейник Алла Сергеевна – судья Кассационного гражданского суда в составе Верховного Суда. В 1999-2003 годах Алла Олейник работала в Конституционном Суде на должности научного консультанта судьи КСУ. В 2003-2007 годах – судья Шевченковского районного суда города Киева. С 2007 по 2011 год – судья Апелляционного суда города Киева. С 2010 по 2017 годы – судья Высшего специализированного суда по рассмотрению гражданских и уголовных дел. С 2017 года – судья Кассационного гражданского суда в составе Верховного суда. Кроме того, с 2014 по 2017 годы Алла Олейник была членом Высшего совета юстиции/правосудия по квоте Съезда судей.

Интересно, что в случае избрания на должность судьи КСУ Алла Олийнык сможет установить уникальное достижение – она не только осуществляла правосудие в двух кассационных судах, но была членом Высшего совета юстиции/правосудия и может стать судьей Конституционного Суда.

Яновская Александра Григорьевна – судья Кассационного уголовного суда в составе Верховного суда. Кандидат имеет большой опыт как адвокатской деятельности, так и научной и преподавательской деятельности. Адвокатскую деятельность Александра Яновская начала еще в 1994 году, а в 2000 году – преподавательскую. До назначения в 2017 году на должность судьи Верховного суда Александра Яновская работала в должности профессора кафедры правосудия КНУ им. Т. Шевченко. Как судья Кассационного уголовного суда ВС избиралась судьей Большой Палаты Верховного Суда.

Кроме того, в 2015 году Александра Яновская была судьей ad hoc ЕСПЧ. С 2022 года Александра Яновская является представителем Украины в Европейской комиссии по вопросам эффективности правосудия (CEPEJ). Доктор юридических наук.

 

Автор: Вячеслав Хрипун

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua и на Google Новости SUD.UA, а также на наш VIBER, страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гончарова
    Ірина Гончарова
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді