Розпуск Ради: соцмережі обговорюють засідання КСУ

18:05, 11 июня 2019
Користувачі діляться очікуваннями та враженнями від засідання КСУ.
Розпуск Ради: соцмережі обговорюють засідання КСУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Судово-юридична газета» 11 червня проводить текстову трансляцію засідання Конституційного Суду України, на якому розглядається Указ Президента України Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради. 

Для участі в судовому засіданні запрошені представники 62 нардепів, представник парламенту і сам Президент України.

Володимир Зеленський виступив з лаконічною промовою: «Шановні судді. По-перше, дякую, що запросили. Здається, це вперше в історії України. Зазвичай відбувалося навпаки – президент викликав суддів до себе. Але сьогодні я тут, чим виражаю свою повагу до Конституційного суду як інституції особисто до кожного з вас. Не мені розповідати вам, що таке дух і буква закону. Я впевнений, що рішення про розпуск ВР відповідає обом цим критеріям… Зараз суспільство дуже уважно слідкує за цією справою, ви точно всі про це знаєте. І, думаю, приймете рішення, справедливе рішення, за яке нам всім не буде соромно».

Президент покинув залу засідань зі словами: «Я залишаю зал, щоб потім ніхто не сказав, що моя присутність мало вплив на суддів і рішення було прийнято під тиском».

 

 

Представник Президента Федір Веніславський наголосив, що рішення Президента було повністю конституційним.

Представник Президента надав пояснювальну записку, де обґрунтована необхідність указу про дострокові вибори. Наголосив, що вибори призначені відповідно до законодавства України та з чітким дотриманням усіх строків. Що стосується дискреційних повноважень Президента, то він виходив з загальновизнаного факту відсутності коаліції. Станом на 23 березня склад коаліції, за словами Ф.Веніславського, становив 216 депутатів.

«Суб’єктами утворення коаліції є депутатські фракції. І жодних тлумачень тут бути не може», — зазначив Федір Веніславський. Він звернув увагу на розділ коаліційної угоди, де передбачено що коаліція припиняється, коли кількість депутатів зменшується до показника, передбаченого Конституцією. Отже, коаліція припинила своє існування, а коаліційна угода втратила чинність.

 

Пізніше представник Президента в КСУ Федір Веніславський, повідомив, коли варто очікувати рішення Конституційного Суду.

«Закон про Конституційний Суд України дає на прийняття рішення з цього питання місяць. Тобто можемо прогнозувати, що ні пізніше 29 червня 2019 року має бути рішення суду, але ми очікуємо його швидше, ми не зацікавлені в затягуванні процесу якимось чином », - сказав Веніславський. 

Також «Судово-юридична газета» писала, що 11 червня об 11.15 повідомили про замінування будівлі КСУ. «Надійшло повідомлення про замінування, ми людей можемо випустити, а впустити вже не можемо. Зараз їдуть вибухотехнічної служби перевіряти будівлю», — повідомили співробітники Управління держохорони. 

 

 

 

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде