Відсутність коштів у судах та повістки через sms: що думають соцмережі

14:39, 18 ноября 2020
Адвокат обурився отриманням повістки через sms: як насправді виглядає ситуація.
Відсутність коштів у судах та повістки через sms: що думають соцмережі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, українські суди на межі зупинки здійснення судочинства. І ситуація з фінансуванням судової влади залишається невтішною. Як повідомляла «Судово-юридична газета», вже існують прогнози, що проект бюджету на наступний рік може задовольнити лише мінімальні потреби судів. Розрахунки показують, що грошей може не вистачити не тільки на такі речі, як електронний суд чи поштові відправлення, а навіть на винагороду всім суддям та працівникам апаратів місцевих та апеляційних судів. Проектом бюджету на 2021 рік передбачено виділити на потреби судової влади 15 млрд 653,2 млн грн.

Для прикладу, п'ятий апеляційний адміністративний суд (до оптимізації – Одеський апеляційний адмінсуд) з 26 жовтня 2020 року повністю припинив відправку поштової кореспонденції через заборгованість перед Укрпоштою та брак фінансування (відсутні нові кошторисні призначення).

У зв’язку із відсутністю фінансування з боку держави судової системи у Деснянському районному суді Києва відсутні поштові марки для відправлення поштової кореспонденції та офісний папір

Також Одеському окружному адмінсуді закінчились кошти на відправлення кореспонденції.

Однак, в адвокатському колі досі є невдоволені отриманням судових повісток через sms. У Facebook був розміщений пост, в якому адвокат обурився повідомленням від суду.

Шевченківський райсуд Києва вже прокоментував ситуацію.

«Звертаємо увагу на те, що відповідно до ч. 1 ст. 135 КПК України особа викликається до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду шляхом вручення повістки про виклик, надіслання її поштою, електронною поштою чи факсимільним зв'язком, здійснення виклику по телефону або телеграмою. На виконання вимог КПК України слідчим суддею неодноразово призначалися судові засідання про що його учасники, з дотриманням вимог ст. 135 КПК України, завчасно та належним чином повідомлялися. При цьому всі судові засідання з розгляду вищевказаного клопотання не відбулися у зв'язку із надходженням від сторони захисту ряду клопотань про відкладення судового засідання ( з причин самоізоляції, хвороби та зайнятості в іншому судовому засіданні).

Також 12.10.2020 стороною захисту було заявлено відвід слідчому судді, в провадженні якого перебуває клопотання. Ухвалою суду зазначена заява залишена без задоволення. Суд звертає увагу на те, що про дату та час судового засідання, про яке зазначено у публікації розміщеній в мережі Facebook, сторона захисту була повідомлена з дотриманням вимог процесуального законодавства.

Оскільки в подальшому від захисника через офіційну електронну адресу суду надійшла заява про відкладення розгляду клопотання, у зв’язку з його перебуванням у щорічній відпустці», – йдеться у повідомленні суду.

Користувачі соцмережі також не залилишися осторонь.

Детальніше про проблему фінансування судів – у сюжеті ПРАВО ТВ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси