Суддю Каланчацького райсуду відсторонено від правосуддя за клопотанням САП

18:47, 30 октября 2018
ВРП ухвалила задовольнити клопотання керівника САП Назара Холодницького і тимчасово відсторонити суддю, що була притягнута до кримінальної відповідальності.
Суддю Каланчацького райсуду відсторонено від правосуддя за клопотанням САП
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До Вищої ради правосуддя 24 жовтня 2018 року надійшло клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького від 2 жовтня 2018 року про тимчасове відсторонення судді Каланчацького районного суду Херсонської області Олени Живцової від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження. Про це повідомляє прес-служба ВРП.

Як зазначено у клопотанні, 20 березня 2018 року Національним антикорупційним бюро України розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 КК України.

19 квітня 2018 року Живцовій О.А. вручено складене 18 квітня 2018 року повідомлення про підозру у вчиненні зазначеного вище кримінального правопорушення.

16 липня 2018 року складено обвинувальний акт у вказаному кримінальному провадженні за обвинуваченням Живцової О.А. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 КК України, який 19 липня 2018 року надійшов до Жовтневого районного суду Миколаївської області для розгляду.

Ухвалою Жовтневого районного суду Миколаївської області від 4 жовтня 2018 року призначено підготовче судове засідання у згаданому кримінальному провадженні на 21 листопада 2018 року.

Мотивуючи необхідність тимчасового відсторонення судді Живцової О.А. від здійснення правосуддя до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження, заступник Генерального прокурора – керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницький Н.І. зазначив у клопотанні, що перебування Живцової О.А. на посаді судді Каланчацького районного суду Херсонської області може призвести до негативних наслідків. Зокрема, Живцова О.А., перебуваючи на посаді судді, матиме можливість впливати на свідків у кримінальному провадженні, зокрема працівників Каланчацького районного суду Херсонської області. Крім того, наявність на розгляді у суді кримінального провадження за обвинуваченням судді Живцової О.А. у вчиненні корупційного кримінального правопорушення (злочину) суперечить морально-етичним принципам, закріпленим у Кодексі суддівської етики.

Вища рада правосуддя, заслухавши доповідача – члена Вищої ради правосуддя Андрія Овсієнка, суддю Каланчацького районного суду Херсонської області Олену Живцову, ухвалила клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. задовольнити, тимчасово відсторонити суддю Каланчацького районного суду Херсонської області Живцову О.А. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про звільнення у відставку двох суддів за загальними обставинами. Вища рада правосуддя 25 жовтня 2018 року розглянула матеріали щодо звільнення двох суддів за загальними обставинами, а саме — у відставку.

Ухвалено рішення звільнити у зв’язку з поданням заяв про відставку: Івана Биканова — з посади судді Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області; Костянтина Василяку — з посади судді Господарського суду Миколаївської області.

Раніше ВРП звільнила суддю Уманського міськрайонного суду Черкаської області Олега Кімстачова.

Також Велика Палата підтвердила законність звільнення ще двох «суддів Майдану». Віталію Марцинкевичу та Нелі Цибрі не вдалося повернути суддівські крісла.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси