Втручання в діяльність суддів з Києва: ВРП звернеться до ГПУ

12:15, 22 декабря 2018
Усі дані були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.
Втручання в діяльність суддів з Києва: ВРП звернеться до ГПУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 20 грудня 2018 року розглянула повідомлення голови Шевченківського районного суду міста Києва Олега Савицького про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя, передає прес-служба ВРП.

Голова суду повідомив, що під час судового засідання у цивільній справі 31 травня 2018 року позивач Павліченко Д.О. вимагав від головуючого судді Василя Волошина пред’явити посвідчення судді, а після того, як посвідчення йому було пред’явлене, зробив висновок, що суддя не уповноважений розглядати справу. У зв’язку з цим позивач викликав поліцію та зірвав судове засідання.

Крім того, Павліченко Д.О. направив голові Шевченківського районного суду лист-попередження стосовно невідповідності посвідчень усіх суддів цього суду Конституції України з одночасною вимогою зупинити розгляд іншої цивільної справи, у якій він є відповідачем.

Також голова суду повідомив, що 31 серпня 2018 року в судовому засіданні з розгляду клопотання Бяльського В.О. про надання тимчасового доступу до речей та документів у кримінальному провадженні заявник у зухвалій формі вимагав від головуючого судді Дмитра Мальцева пред’явити службове посвідчення та інші документи. Після пред’явлення посвідчення Бяльський В.О. звинуватив суддю у його підробці та викликав наряд поліції, в результаті чого судове засідання було зірвано.

Голова Шевченківського районного суду вказує, що кількість подібних випадків тиску на суд шляхом висловлення сумнівів у легітимності суддів зростає і це негативно впливає на здійснення судом правосуддя.

«Вважаю, що повідомлені головою суду Савицьким О.А. обставини потребують вжиття Вищою радою правосуддя заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя», — підсумував доповідач — член Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочинів у кримінальних провадженнях, внесених до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 (Втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України, за фактом втручання 31 травня 2018 року Павліченком Д.О. в діяльність суддів Шевченківського районного суду міста Києва щодо здійснення правосуддя, за фактом втручання Бяльським В.О. у діяльність судді Шевченківського районного суду міста Києва Дмитра Олександровича Мальцева щодо здійснення правосуддя. А також запропонувати Генеральній прокуратурі України перевірити здійснені Павліченком Д.О. та Бяльським В.О. повідомлення в поліцію про невідповідність посвідчень суддів Шевченківського районного суду міста Києва вимогам закону щодо наявності у діях заявників ознак злочину, передбаченого статтею 383 (Завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, Вища рада правосуддя 20 грудня 2018 року розглянула повідомлення суддів Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Юлії ДурасовоїЛюдмили БожкоЮлії Дадим про втручання у їхню діяльність щодо здійснення правосуддя. 

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва