Міжнародна консультативна рада при ВРП провела чергове засідання

12:10, 24 января 2019
Учасники обговорили практичні аспекти подальшої співпраці.
Міжнародна консультативна рада при ВРП провела чергове засідання
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У середу, 23 січня, відбулося Четверте засідання Міжнародної консультативної ради при Вищій раді правосуддя, під час якого учасники, з-поміж іншого, обговорили практичні аспекти подальшої співпраці.

Відкрила засідання Міжнародної консультативної ради при Вищій раді правосуддя Голова МКР Реда Молєне, яка зазначила, що одним із головних завдань МКР вважає налагодження ефективної співпраці між донорами та органами судової влади таким чином, щоб вони працювали як єдине ціле.

Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк повідомив учасників про основні напрями роботи Вищої ради правосуддя, зокрема, звернув увагу, що 6 листопада 2018 року рішенням Вищої ради правосуддя оголошено конкурс на зайняття вакантної посади голови Служби судової охорони. 12 грудня 2018 року за результатами складення Комісією для проведення конкурсу на зайняття вакантних посад голови Служби судової охорони, його заступників загального рейтингу кандидатів переможцем конкурсу визначено Бондаря Валерія Івановича. Наступним кроком після призначення голови ССО є затвердження Вищою радою правосуддя за поданням голови Служби судової охорони, погодженим із Державною судовою адміністрацією України, Порядку проходження служби співробітниками Служби судової охорони.

«Створення Служби судової охорони — амбітне і важливе завдання, є одним із ключових напрямів діяльності ВРП на 2019 рік», — зауважив голова ВРП.

Крім того, Ігор Бенедисюк повідомив, що 17 січня 2019 року Радою затверджено Положення про Державну судову адміністрацію України, у зв’язку із чим Вищою радою правосуддя оголошено конкурс на зайняття посад державної служби категорії «А» у Державній судовій адміністрації України: голови Державної судової адміністрації України та заступника голови Державної судової адміністрації України.

Член ВРП, секретар Постійної комісії Вищої ради правосуддя з питань Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи Тетяна Малашенкова зазначила, що відповідно до наказу Державної судової адміністрації України від 31 травня 2018 року №269 з 4 червня 2018 року у 18 судах розпочато тестування модуля «Електронний суд», з використанням якого до судів надійшло 87 позовних заяв. Станом на 1 грудня 2018 року в модулі ЄСІТС «Електронний суд» зареєстровано 6208 користувачів. Окремо Тетяна Малашенкова звернула увагу на те, що при запровадженні ЄСІТС у судах постане питання щодо обладнання залів судових засідань (за наявності їх належної кількості) системами відеоконференцзв’язку, адже процесуальними кодексами України передбачено повне фіксування судового засідання за допомогою відео- та (або) звукозаписувального технічного засобу.

1 грудня 2018 року в газеті «Голос України» опубліковано оголошення про створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Зазначено, що дослідна експлуатація системи розпочинається з 1 березня 2019 року у складі вісьмох підсистем (модулів). Із 1 січня 2019 року підсистема ЄСІТС функціонує в тестовому режимі. У зв’язку із цим Постійною комісією Вищої ради правосуддя з питань Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи підготовлено та надіслано загальним судам лист щодо надання інформації про недоліки, які виникли під час експлуатації зазначеної підсистеми, для подальшого узагальнення такої інформації.

Одним із питань порядку денного засідання МКР було обговорення пропозиції про внесення змін до Положення про Міжнародну консультативну раду при Вищій раді правосуддя, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 13 червня 2017 року № 1548/0/15-17 в частині актуалізації складу МКР та запровадження статусу спостерігача.

Керівник секретаріату ВРП Сергій Пушкар зауважив, що запровадження статусу спостерігача – ініціатива Представництва Європейського Союзу в Україні. Вона полягає у тому, що представники суміжних судових інституцій України матимуть можливість легітимно надавати та отримувати інформацію про діяльність відповідного органу, хоча й матимуть обмежені права щодо участі у діяльності МКР.

Також під час заходу Сергій Пушкар зазначив, що після призначення Голови Служби судової охорони важливо, серед іншого,  провести ознайомчу зустріч останнього із представниками міжнародних партнерів для обговорення ключових напрямів співпраці та експертної підтримки у процесі формування та старту роботи Служби судової охорони.

Учасники засідання обговорили пріоритетні питання діяльності, зокрема впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи та створення Служби судової охорони, а також можливість участі проектів міжнародної допомоги у наданні експертної, технічної, матеріальної та методологічної допомоги у впровадженні цих проектів.

Крім того, учасники заходу висловили згоду щодо проведення наступного засідання МКР через 2–3 місяці з метою аналізу результатів роботи у визначених пріоритетних напрямах.

У зустрічі взяли участь: Голова МКР, директор Національної судової адміністрації Литовської Республіки Реда Молєне, від Представництва Європейського Союзу в Україні – менеджер сектору юстиції Андрій Співак; від Проекту ЄС «Підтримка реформ юстиції і правосуддя в Україні»: керівник Проекту Довидас Віткаускас, міжнародні експерти Проекту Ерік Сванідзе, Анна Адамска, національний експерт Проекту Петро Павличенко; від Консультативної місії Європейського Союзу в Україні (КМЄС): керівник компоненту верховенства права Місії Фабіан Льовенберг, радник з юридичних питань Маркус Ролофс, старший спеціаліст з питань розробки координації і співробітництва Місії Александр Крез, спеціаліст з питань кримінальної юстиції Місії Юрій Сіволога; від Регіональної місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні, Білорусі та Молдові: заступник Директора відділу сприяння розвитку демократії та врядування Енн Хоппер, спеціаліст з координації програм відділу програм з розвитку та врядування Місії Олександр Піскун; від Програми USAID реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» – юридичний радник Програми Сергій Сученко; від Українсько-канадського проекту підтримки судової реформи — керівник Проекту Любомир Маркевич; від Програми розвитку комерційного права Міністерства торгівлі США (CLDP) — співробітник Програми Ірина Гладка.

Вищу раду правосуддя під час заходу представляли: Голова ВРП Ігор Бенедисюк, член ВРП, Секретар Другої Дисциплінарної палати ВРП Тетяна Малашенкова, керівник секретаріату ВРП Сергій Пушкар,  начальник відділу міжнародного співробітництва секретаріату ВРП Владислав Гуртенко, заступник начальника управління стратегічного планування та аналізу забезпечення діяльності системи правосуддя – завідувач відділу стратегічного планування та опрацювання нормативів забезпечення судів секретаріату ВРП Юлія Лукасевич.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Вища рада правосуддя оприлюднила рішення про Державну судову адміністрацію. Положення було затверджено на засіданні 17 січня.

Також ми повідомляли, що ВРП затвердила Положення про Державну судову адміністрацію України.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва