У Миколаївській області суддя повідомив про тиск з боку журналістів

15:14, 31 января 2019
Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.
У Миколаївській області суддя повідомив про тиск з боку журналістів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області Вуїв Олег Васильович поскаржився на тиск з боку редактора інформаційного сайту «Барометр Южноукраинска»

Зокрема, на вказаному сайті, як зазначає Вуїв О.В., 28 січня 2019 року була розміщена стаття «... і ... це як Бонні і Клайд місцевого масштабу: опубліковані злочинні схеми депутата Південноукраїнської міськради».

На думку судді, стаття містить негативні, наклепницькі висловлювання стосовно  його діяльності як судді та голови суду, прямі обвинувачення у вчиненні кримінальних правопорушень, у тому числі й особливо тяжкого злочину. У повідомленні наведено окремі цитати зі статті:

«До правоохоронних органів направлено повторну заяву про діяльність організованої злочинної групи, очолюваної депутатом Південноукраїнської міськради ..., яка займається рейдерством, шантажем та здирництвом. До складу його злочинної групи входять:

... Вуїв Олег Васильович - голова Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області; ... »;

«Дії організованої злочинної групи підпадають під ст. 356, ст. 197-1 ч. 2, а також ст. 191 ч. 5 КК України і передбачають обмеження волі на строк до 12 років з конфіскацією майна»;

«Шантаж суддів з метою отримання потрібних злочинному угрупованні Вуїв - ... судових рішень та забезпечення голові Вознесенського міськрайонного суду Вуїву Олегу Васильовичу тотального контролю над підлеглими. Так, згідно з інформацією офіційного сайту «Судова влада» штат Вознесенського міськрайонного суду становлять 9 суддів.

При цьому, незважаючи на функціонування автоматизованої системи розподілу судових справ, найпростіші, нескладні і «грошові» справи потрапляють виключно до голови суду Олегу Вуїву. Вотчиною голови суду є обслуговування позовів «Приватбанку» про стягнення заборгованості, скасування державних актів на землю та позбавлення громадян права на житло. За останні два роки функціонування злочинного тандему Вуїв - ... до судді Олегу Вуїву не потрапило жодна резонансна і складна справа».

Голова Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області, посилаючись на рішення Європейського суду з прав людини у справі «Рангайніс проти Латвії», зазначає, що свобода вираження поглядів не є необмеженим правом, а пов’язана із зобов’язаннями, зокрема із необхідністю ретельно перевіряти інформацію перед її поширенням.

Суддя Вуїв О.В. звертає увагу, що у статті викладено чіткі звинувачення щодо його можливої участі у певному організованому злочинному угрупованні, у вчиненні кримінальних правопорушень, у тому числі й особливо тяжкого, а також звинувачення у нібито вчиненні тиску на суддів Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області та втручанні в роботу автоматизованої системи документообігу.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, Вища рада правосуддя 20 грудня 2018 року розглянула повідомлення суддів Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Юлії ДурасовоїЛюдмили БожкоЮлії Дадим про втручання у їхню діяльність щодо здійснення правосуддя. 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва