Справа Супрун: суддя Окружного адмінсуду повідомив ВРП про тиск на суд

18:05, 21 февраля 2019
Суддя Сергій Каракашьян вважає тиском на суд спробу його притягнення до дисциплінарної відповідальності.
Справа Супрун: суддя Окружного адмінсуду повідомив ВРП про тиск на суд
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До ВРП надійшло повідомлення судді Окружного адміністративного суду Києва Каракашьяна Сергія Костянтиновича, у якому він зазначає про тиск представників Кабінету міністрів України з метою прийняття позитивного для себе рішення у справі за позовом до в.о. міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун. Про це повідомляє прес-центр судової влади.

Суддя повідомив, що ним здійснювався розгляд адміністративної справи за позовом до в.о. міністра охорони здоров’я України за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, — Кабінету міністрів України. У межах розгляду вказаної справи було прийнято, зокрема, ухвалу про забезпечення адміністративного позову та ухвалу про роз’яснення такого рішення.

Суддя зазначає, що у межах розгляду вказаної справи вирішувалося питання про скасування вжитих судом заходів забезпечення адміністративного позову. 15 лютого 2019 року було призначено судове засідання у справі, включаючи розгляд заявлених вимог по суті.

Як вказує Сергій Каракашьян, із повідомлень ЗМІ йому стало відомо, що 14 лютого 2019 року Кабінет міністрів України прийняв рішення звернутися до Вищої ради правосуддя зі скаргою про притягнення його до дисциплінарної відповідальності за розгляд справи.

Відповідно до рішення Ради суддів України від 8 червня 2017 року №34, наявність скарги щодо судді у провадженні ВРП, відкриття дисциплінарного провадження за такою скаргою не породжує конфлікту інтересів у діяльності судді щодо розгляду конкретної судової справи.

Каракашьян С. К. вказує, що подання учасником такого судового провадження скарги на дії судді до Вищої ради правосуддя до закінчення судового розгляду справи має ознаки тиску на суд, що передбачає кримінальну відповідальність за ст. 376 Кримінального кодексу України (втручання в діяльність судових органів).

Кабінет міністрів України як учасник розгляду справи замість того, щоб скористатись своїм законним правом на оскарження судового рішення в апеляційному порядку, в тому числі ухвали про забезпечення адміністративного позову, вдався до незаконних, на думку судді Каракашьяна С. К., дій щодо притягнення його до дисциплінарної відповідальності, що свідчить про здійснення тиску на суд задля отримання рішення на свою користь.

У повідомленні суддя наголошує, що суспільну думку про судову владу формують не тільки особи, які мають досвід взаємодії з судами, а й політики, державні органи, правоохоронні органи тощо. Коментуючи рішення суддів, представники виконавчої та законодавчої влади мають уникати критики, яка може підірвати незалежність судової влади або довіру суспільства до неї, а також уникати дій, які можуть поставити під сумнів їх бажання виконувати рішення суддів, за винятком випадків, коли вони мають намір подати апеляцію, зазначає Каракашьян.

Відповідно до ст. 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що суддя ОАСК Сергій Каракашьян оголосив про самовідвід у справі за позовом Ігоря Мосійчука до в.о. міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун. Суддя розцінив як тиск на суд скаргу Кабміну на нього до ВРП.

Згодом стало відомо, що автоматизована система розподілу передала розгляд справи судді Окружного адмінсуду Києва Тетяні Скочок. Окрім того, повідомлялось, що до вказаного суду надійшло ще три позови, пов’язанні з питанням про повноваження Супрун.

Нагадаємо, 14 лютого Окружний адміністративний суд Києва скасував заборону Уляні Супрун виконувати повноваження міністра охорони здоров'я України.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси