ВРП звільнила суддю Солом’янського райсуду Києва

11:18, 2 апреля 2019
Вища рада правосуддя розглянула питання про звільнення Людмили Кізюн.
ВРП звільнила суддю Солом’янського райсуду Києва
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На засіданні 2 квітня Вища рада правосуддя розглянула питання про звільнення Кізюн Людмили Іванівни з посади судді Солом’янського районного суду Києва на підставі п. 3 ч. 6 ст. 126 Конституції України відповідно до рішення третьої дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 1 серпня 2018 року №2476/3дп/15-18.

Доповідач, член Вищої ради правосуддя Віктор Шапран поінформував, що рішенням третьої дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 1 серпня 2018 року №2476/3дп/15-18 суддю Солом’янського районного суду Києва Кізюн Л. І. притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до неї дисциплінарне стягнення у вигляді подання про звільнення з посади судді.

Підставою для відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Солом’янського районного суду Києва Кізюн Л.І. були скарги Національного антикорупційного бюро України, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Національного банку України, адвоката Самойленко А. О. в інтересах ТОВ «Астерс Консалт». Зокрема, адвокат Самойленко А. О. у скарзі вказує, що ухвалою судді Кізюн Л. І. від 15 грудня 2017 року вжито заходів забезпечення за позовом ОСОБА_2 до НБУ, публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Приватбанк», Міністерства фінансів України та інших про визнання недійсними договорів та припинення дій. На думку скаржника, зазначена ухвала суду ґрунтується виключно на припущеннях судді, не містить жодних посилань на докази та перешкоджає господарській діяльності зазначених в ухвалі юридичних осіб, що є втручанням у їхню діяльність.

З аналогічних підстав подано дисциплінарну скаргу НБУ, у якій, зокрема, вказується, що зазначеною ухвалою суду неправомірно зупинено рішення, акти НБУ, встановлено для НБУ заборони вчиняти певні дії, що суперечить нормам процесуального законодавства.

Третя дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що суддя Кізюн Л. І., не вирішуючи спір по суті, всупереч встановленій ч. 10 ст. 150 Цивільного процесуального кодексу України прямій забороні вжила заходів забезпечення позову, які за своїм змістом є тотожними задоволенню заявлених позовних вимог. Допущені суддею Кізюн Л. І. порушення призвели до істотних негативних наслідків як для відповідачів — Національного банку України, Міністерства фінансів України, ПАТ КБ «Приватбанк», а також для авторитету правосуддя.

«З огляду на характер та множинність грубих порушень, допущених суддею Кізюн Л. І., які свідчать, що суддею необ’єктивно та несправедливо здійснено правосуддя… третя дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя вважає, що застосування до судді дисциплінарного стягнення у вигляді внесення подання Вищій раді правосуддя про звільнення її з посади є пропорційним вчиненим дисциплінарним проступкам і відповідає вимогам ст. 109 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», ст. 50 Закону України «Про Вищу раду правосуддя»,  вказано у рішенні третьої дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя.

Зазначене рішення третьої дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя оскаржено суддею Кізюн Л. І. до Вищої ради правосуддя. За результатами розгляду скарги рішенням Вищої ради правосуддя від 15 листопада 2018 року №3500/0/15-18 рішення третьої дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 1 серпня 2018 року №2476/3дп/15-18 про притягнення судді Солом’янського районного суду Києва Кізюн Л. І. до дисциплінарної відповідальності залишено без змін.

16 листопада 2018 року до Вищої ради правосуддя надійшло подання третьої дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про звільнення Кізюн Л. І. з посади судді Солом’янського районного суду Києва. Вища рада правосуддя ухвалила звільнити Кізюн Людмилу Іванівну з посади судді Солом’янського районного суду Києва на підставі п. 3 ч. 6 ст. 126 Конституції України.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ВРП звільнила у відставку суддю Господарського суду Дніпропетровської області.

Також відомо, що ВРП тимчасово відсторонила від здійснення правосуддя суддю з Херсонської області.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва