Прокурори і судді висловлюють довіру до служби пробації

16:00, 22 августа 2019
Досудова доповідь потрібна суду для того, щоб суддя мав можливість винести справедливий вирок.
Прокурори і судді висловлюють довіру до служби пробації
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сприйняття пробації як обов'язкової, необхідної і рівноправної сторони правосуддя — серйозний виклик. Але цей виклик долається через систему надання безоплатної правової допомоги. Адвокати системи безоплатної правової допомоги доводять обвинуваченим користь участі в підготовці досудової доповіді. В результаті більше 70% обвинувачених дають згоду на участь в підготовці такої доповіді. Адже більшість інформації про обвинуваченого працівник органу пробації може отримати від нього самого.

Проектний офіс Мін’юсту в 2017-му та в 2019 роках у чотирьох пілотних містах (Кропивницькому, Луцьку, Полтаві та Черкасах) провів дослідження громадської думки щодо рівня довіри до уповноважених органів з питань пробації. Однією з цільових груп опитування були представники органів правосуддя. Порівняння результатів досліджень дозволило відстежити зміни у сприйнятті органами суду та прокуратури ролі, функцій та завдань служби пробації.

Зазначається, що:

  • 93% суддів і 88% працівників прокуратури зазначили, що довіряють даним, викладеним у досудовій доповіді;
  • 80% суддів вважають інформацію у досудовій доповіді такою, що повно та об’єктивно характеризує особу обвинуваченого;
  • 80% працівників прокуратури під час здійснення своїх повноважень налагодили взаємодію із працівниками пробації;
  • 77% суддів вважають, що досудова доповідь допомагає процесу призначення покарання.

Такі показники є вагомими свідченням формування позитивної репутації служби пробації, визнання цінності досудової доповіді як важливого джерела інформації для ухвалення рішення щодо міри покарання та важливості подальшого посилення співпраці у зазначеному напрямі.

Прийняття справедливого рішення у справі — головна мета всіх учасників судового процесу. Її досягнення можливе лише у злагодженій та системній взаємодії між ними.

Саме тому в рамках реалізації досудової пробації за сприяння міжнародних партнерів (EDGE «Експертна підтримка врядування та економічного розвитку», NORLAU «Проект пробації» та MATRA «Пробація та альтернативні санкції в Україні») активно проводяться заходи щодо посилення взаємодії пробації  з судами та органами прокуратури.

Зазначається, що досудова доповідь потрібна суду для того, щоб суддя мав можливість винести справедливий вирок, отримавши не лише інформацію про неправомірний вчинок, але повну інформацію про особу, яка підозрюється у його вчиненні, дізнавшись про обставини її життя, які могли стати причиною злочину, а також про заходи, які пропонує орган пробації для усунення таких обставин.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, навіщо потрібна досудова доповідь у судовому процесі.

Також ми писали, що в Україні намагаються змінити філософію проведення інспекцій підрозділів пробації.

До того ж стало відомо, чому пробація ефективніша за ув'язнення.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва