Злочин, вчинений стосовно суддів П’ятого апеляційного адмінсуду: ВРП звернеться до ГПУ

14:52, 27 августа 2019
Судді повідомили про втручання в їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя.
Злочин, вчинений стосовно суддів П’ятого апеляційного адмінсуду: ВРП звернеться до ГПУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 22 серпня 2019 року розглянула повідомлення суддів П’ятого апеляційного адміністративного суду Бойка Андрія Володимировича та Осіпова Юрія Володимировича про втручання в їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя.

Доповідач — член Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха поінформував, що, як зазначено у повідомленнях суддів, у провадженні П’ятого апеляційного адміністративного суду перебуває апеляційна скарга громадянина Д. на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 8 жовтня 2018 року в адміністративній справі за позовом Д. до начальника управління соціального захисту населення Подільської міської ради Одеської області.

Ухвалою П’ятого апеляційного адміністративного суду від 5 листопада 2018 року за вказаною апеляційною скаргою Д. відкрито апеляційне провадження та одночасно задоволено його клопотання і звільнено Д. від сплати судового збору.

Ухвалою П’ятого апеляційного адміністративного суду від 29 листопада 2018 року за клопотанням позивача (апелянта) Д. розгляд апеляційної скарги було призначено на 6 лютого 2019 року у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції, проведення якої доручено Котовському міськрайонному суду Одеської області.

Однак 6 лютого 2019 року у визначений судом другої інстанції час позивач Д., незважаючи на прийняту за його клопотанням ухвалу, особисто прибув у судове засідання П’ятого апеляційного адміністративного суду, а представник відповідача — Департаменту соціальної, сімейної політики та охорони здоров’я Подільської міської ради, у свою чергу, прибула до Котовського міськрайонного суду Одеської області для участі в цьому судовому засіданні в режимі відеоконференції.

У судовому засіданні 6 лютого 2019 року апелянт (позивач) Д. спочатку тривалий час у грубій формі висловлював судовій колегії свою «обуреність» з приводу того, що представник відповідача не прибув особисто у судове засідання, а безпідставно скористався ухвалою суду про проведення розгляду справи в режимі відеоконференції, яка була прийнята саме за клопотанням Д. Потім позивачу «не сподобалась» особа М. — представника відповідача, адже Д. «чекав на участь» у розгляді цієї справи безпосередньо начальника управління соціального захисту населення Подільської міської ради Одеської області.

До початку розгляду апеляційної скарги по суті позивач заявив клопотання про перегляд у судовому засіданні відеозапису його «мандрівки» на особисту співбесіду до відповідача та прослуховування аудіозапису судових засідань у суді першої інстанції.

Апелянт обурився відмовою судової колегії у задоволенні цих клопотань та усно заявив про відвід складу колегії, після чого почав гучно стукати кулаком по столу, викрикувати «Ганьба!» та погрожувати колегії суддів зверненням до Державного бюро розслідувань для притягнення всіх суддів цієї колегії до кримінальної відповідальності.

У зв’язку із такою «бурхливою» поведінкою позивача в судовому засіданні, а також з метою надання апелянту часу для аргументування заявленого відводу у письмовій формі головуючим у справі Шевчук О.А. було оголошено перерву.

Згодом Д. поштою надіслав на адресу головуючого письмову заяву про відвід складу колегії. На обґрунтування цієї заяви Д. вказав, що не може довірити таким «добродіям-суддям» розгляд його апеляційної скарги нібито на підставі факту отримання колегією від відповідача – Департаменту соціальної, сімейної політики та охорони здоров’я Подільської міської ради – неправомірної вигоди.

Також Д. у заяві про відвід зазначає, що судді Шевчук О.А., Бойко А.В., Осіпов Ю.В. «розглядають цю справу не для того, щоб прийняти справедливе рішення, а щоб відробити отриманий «змістовний хабар» від відповідача», і саме у зв’язку із цим він звернувся до органів ДБР з повідомленням про вчинення кримінального злочину зазначеними суддями для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та проведення досудового слідства.

Крім того, Д. погрожує колегії суддів, що у випадку відмови у задоволенні його заяви про відвід «він зробить так, що суддям доведеться відповідати на запитання слідчого чи детектива та на його на одночасному допиті».

На початку травня 2019 року від іншого колеги, який розглядає аналогічну справу за іншим позовом Д., судді Осіпову Ю.В. стало відомо, що ухвалою Заводського районного суду міста Миколаєва від 14 березня 2019 року за скаргою Д. було зобов’язано слідчого територіального управління ДБР внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення колегією суддів П’ятого апеляційного адміністративного суду у складі головуючого судді Шевчук О.А., суддів Бойка А.В., Осіпова Ю.В. кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України.

Оскільки розгляд вказаної апеляційної скарги ще не закінчився, зважаючи на те, що всі ці події мали місце на стадії заявлення процесуальних клопотань до початку розгляду апеляційної скарги по суті, обставини справи не доповідались, жодна зі сторін пояснень не надавала, рішення у справі не прийнято, судді Осіпов Ю.В. та Бойко А.В. вважають такі висловлювання на адресу всієї колегії суддів та власне самі дії апелянта протиправними, «тиском» на суддів з метою ухвалення судом «зручного» для Д. судового рішення, що є «прямим втручанням» у здійснення правосуддя і містить ознаки кримінального правопорушення, передбаченого статтею 376 КК України (втручання в діяльність судових органів).

Під час проведення перевірки на запит члена Вищої ради правосуддя територіальне управління Державного бюро розслідувань у місті Миколаєві поінформувало, що 28 березня 2019 року до ТУ ДБР у місті Миколаєві надійшла ухвала слідчого судді Заводського районного суду міста Миколаєва про зобов’язання внести відомості до ЄРДР за заявою Д. про вчинення колегією суддів П’ятого апеляційного адміністративного суду у складі головуючого судді Шевчук О.А., суддів Бойка А.В., Осіпова Ю.В. кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 КК України. Вказану ухвалу слідчого судді виконано та уповноваженим слідчим внесено відповідні відомості до ЄРДР. Досудове розслідування зазначеного провадження на цей час триває.

Водночас Прокуратура Одеської області повідомила, що Одеською місцевою прокуратурою № 3 за доводами, викладеними у повідомленнях суддів П’ятого апеляційного адміністративного суду Бойка А.В. та Осіпова Ю.В., 3 червня 2019 року внесено відомості до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 КК України. Наразі досудове розслідування у зазначених кримінальних провадженнях триває, проводиться низка слідчих та процесуальних дій, спрямованих на повне, всебічне та об’єктивне з’ясування всіх обставин справи.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину, вчиненого щодо суддів П’ятого апеляційного адміністративного суду Бойка Андрія Володимировича та Осіпова Юрія Володимировича, у кримінальних провадженнях, внесених до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ВРП повернула подання ГПУ про надання згоди на утримання під вартою судді Вищого господарського суду України.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України