Втручання в діяльність судді з Херсонської області: ВРП звернулася до ГПУ

11:30, 25 ноября 2019
ВРП звернулася до ГПУ щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочинів, вчинених стосовно судді Чаплинського районного суду.
Втручання в діяльність судді з Херсонської області: ВРП звернулася до ГПУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя на засіданні 21 листопада 2019 року розглянула повідомлення судді Чаплинського районного суду Херсонської області Пилипенко Ірини Олександрівни про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя. Про це йдеться на сайті ВРП.

Доповідач — член Вищої ради правосуддя Ігор Артеменко поінформував, що суддя Пилипенко І.О. у повідомленні зазначає про перебування у її провадженні цивільної справи за позовом керівника Генічеської місцевої прокуратури Херсонської області в інтересах Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області до громадянина Б., Чаплинської районної державної адміністрації Херсонської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, — Чаплинська селищна рада Херсонської області, про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки невитребуваних часток (паїв) та її повернення, а також цивільної справи за позовом керівника Генічеської місцевої прокуратури Херсонської області в інтересах Головного управління Держгеокадастру в Херсонській області до громадянина Н., Чаплинської районної державної адміністрації Херсонської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, — Чаплинська селищна рада Херсонської області, про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки невитребуваних часток (паїв) та її повернення.

14 серпня 2019 року близько 09:00 до приміщення Чаплинського районного суду Херсонської області прибула група осіб, які назвались активістами, разом із кореспондентом телеканалу «Херсонщина 24».

У період з 10:20 до 10:36 чоловік, особу якого не встановлено та який назвався активістом, перешкоджав судді Пилипенко І.О. потрапити до залу судового засідання для розгляду кримінального провадження. При цьому поводився агресивно, ображав суддю, погрожував та висловлювався на її адресу грубою нецензурною лайкою, на зауваження судді припинити незаконні дії не реагував. Крім того, вказаний чоловік здійснював протиправні дії щодо зриву судового розгляду кримінального провадження, намагаючись перешкодити судді зайти до залу судового засідання, вимагав негайного винесення судового рішення про задоволення позову у зазначених цивільних справах, погрожуючи, що в разі винесення судового рішення на користь відповідачів для судді Пилипенко І.О. можуть настати негативні наслідки.

Після того, як чоловіка вдалося вивести із залу судового засідання, у холі приміщення суду він продовжував погрожувати та висловлюватися на адресу судді грубими образами, лайкою, вимагав негайного ухвалення рішення, зазначаючи, що в разі відкладення розгляду справи буде змушений перейти до рішучих дій.

Після вказаних подій, 19 серпня 2019 року о 17:15, видання «Херсонщина 24» опублікувало в мережі інтернет статтю під назвою «Херсонщину охопила корупція «чорні орендарі відбирають у людей землі», в якій йшлося про розгляд суддею Пилипенко І.О. вказаних цивільних справ та зазначалося, що суддя умисно затягує їх розгляд за певну грошову винагороду.

 Суддя Пилипенко І.О. вважає, що розміщення вказаної статті в мережі інтернет підриває авторитет незалежності судової гілки влади та створює у громадян уявлення про можливість впливу на суд і прийняття судового рішення на корить однієї із сторін.

На думку судді, в діях невстановленої особи вбачаються ознаки кримінального правопорушення та спроби незаконного впливу на суд у позапроцесуальний спосіб з метою схилення суду до вчинення певних процесуальних дій.

На запит члена Вищої ради правосуддя прокуратура Херсонської області поінформувала, що 12 вересня 2019 року Генічеською місцевою прокуратурою Херсонської області розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за частиною першою статті 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України.

Також прокуратура Херсонської області повідомила, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Херсонській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених частиною першою статті 377 (Погроза або насильство щодо судді, народного засідателя чи присяжного), частиною другою статті 378 (Умисне знищення або пошкодження майна судді, народного засідателя чи присяжного) КК України. За інформацією прокуратури, 14 серпня 2019 року громадянин К. у приміщенні Чаплинського районного суду Херсонської області висловив погрози насильством судді Пилипенко І.О. у зв’язку з її діяльністю, пов’язаною із здійсненням правосуддя, а 8 жовтня 2019 року за попередньою змовою з невстановленою особою вчинив підпал будинку, в якому проживає суддя. 10 жовтня 2019 року громадянину К. повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною першою статті 377, частиною другою статті 378 КК України.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених частиною першою статті 377, частиною другої статті 378 КК України.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВРП відклала розгляд Положення про проведення конкурсу на зайняття посади члена ВККС.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва