ДСА звернулась до вищих органів держави щодо критичної ситуації з фінансуванням судів

10:18, 30 марта 2020
Найкритичнішими є чотири напрямки фінансового забезпечення.
ДСА звернулась до вищих органів держави щодо критичної ситуації з фінансуванням судів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Державна судова адміністрація України звернулась з листами до Голови Верховної Ради України Дмитра РазумковаПрем'єр-міністра України Дениса ШмигаляГолови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Юрія АрістоваГолови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Андрія КостінаМіністра фінансів України Ігоря Уманського із проханням врахувати мінімальну потребу  фінансового забезпечення діяльності судів під час підготовки і прийняття змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», передає прес-служба ДСА України.

«Відповідно до пункту 11 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» Кабінету Міністрів України необхідно за підсумками виконання Державного бюджету України у першому кварталі 2020 року розглянути питання щодо збільшення видатків Державній судовій адміністрації України на забезпечення здійснення правосуддя у необхідному обсязі.

ДСА України, як орган, що відповідно до закону здійснює, зокрема, фінансове забезпечення діяльності судів, інших органів і установ судової влади, неодноразово порушувала перед Кабінетом Міністрів України, Міністерством фінансів України і профільним комітетом Верховної Ради України як перед, так і після прийняття Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», питання про закладені в ньому неприпустимо низькі показники фінансування діяльності місцевих та апеляційних судів.

Практика виконання в першому кварталі 2020 р. державного бюджету в частині фінансування судів першої і апеляційної інстанцій свідчить про те, що подальше невжиття відповідних заходів реагування може призвести найближчим часом до зупинення судочинства, а отже до порушення конституційних прав громадян на судовий захист їх прав і свобод.

Фактично ситуація складається таким чином, що починаючи з другого кварталу 2020 р. суди, через відсутність належного фінансового забезпечення, будуть змушені припинити здійснення правосуддя.

Незважаючи на передбачене законодавством зростання в поточному році рівня суддівської винагороди, кількості судових справ, які необхідно розглянути, збільшення цін та тарифів на товари і послуги, розписом Державного бюджету України на 2020 рік для фінансового забезпечення судів передбачені бюджетні призначення лише в обсязі 10 273,4 млн грн, що менше проведених касових видатків у 2019 році на 4 350,5 млн гривень.

На сьогодні судочинство підтримується за рахунок наближення критичних видатків на перший квартал поточного року в межах їх річного обсягу.

Критичними для забезпечення життєдіяльності судів є:

  • суттєве падіння рівня оплати праці понад 25 тис. працівників апаратів судів з 18,4 до 2,1 тис. грн у середньому на місяць, виходячи із затвердженого Державним бюджетом України на 2020 рік річного фонду оплати праці;
  • дефіцит видатків стосовно нарахувань на оплату праці, що не дає в повній мірі скористатися навіть наявним мізерним фондом оплати праці;
  • суттєвий дефіцит видатків на забезпечення судочинства необхідними матеріалами та послугами (поштові відправлення судових повісток, папір, підтримання інформаційних систем та оргтехніки, утримання приміщень судів, виплати присяжним, тощо);
  • повне зупинення розвитку інформаційних систем судів, включаючи створення передбаченої законодавством Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи;
  • відтермінування строків забезпечення охороною приміщень усіх судів Службою судової охорони у зв’язку з кадровим недоукомплектуванням вказаної Служби;
  • зупинення розпочатих у минулі роки робіт з будівництва, капітального ремонту та реконструкції приміщень судів, що в майбутньому призведе до додаткових фінансових втрат.

Найкритичнішими із зазначених є перші чотири напрямки фінансового забезпечення.

Враховуючи викладене та зважаючи на складний стан економіки країни у зв’язку з поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, критично мінімальний обсяг додаткових бюджетних призначень на 2020 рік складає:

  • видатки споживання – 5 472,1 млн грн, у тому числі:
  • оплата праці фактично працюючих працівників апаратів судів (КЕКВ 2111) – 3 321,6 млн грн;
  • нарахування на оплату праці (КЕКВ 2120) – 978,4 млн грн;
  • поточні видатки на забезпечення судочинства (КЕКВ 2210, 2240, 2730, 2800) – 831,6 млн грн;
  • створення Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (КЕКВ 2240) – 340,5 млн гривень», — йдеться у заяві

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Вища рада правосуддя звернулась до ДСА щодо прискорення роботи над ЄСІТС.

Також ми повідомляли, що ВРП звернулась до Ради та Кабміну щодо критичної ситуації з фінансуванням органів правосуддя.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій та цікавих новин.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва