ВАКС скасував арешт екс-голови ДПС: коментар судді-спікера Апеляційної палати

15:45, 19 мая 2020
Суд першої інстанції зробив помилковий висновок про те, що підозрюваний вважається оголошений в міжнародний розшук.
ВАКС скасував арешт екс-голови ДПС: коментар судді-спікера Апеляційної палати
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

13 травня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду скасувала ухвалу слідчого судді Печерського райсуду про обрання підозрюваному колишньому голові Державної податкової служби України, колишньому Міністру доходів та зборів України запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Суддя-спікера Апеляційної палати ВАКС Інна Калугіна прокоментувала дане рішення. Відповідний коментар оприлюднила прес-служба суду.

«Згідно вимог Закону обрання судом запобіжного заходу у  вигляді тримання під вартою за відсутності особи можливе лише за обов’язкової наявності одночасно таких передумов як набуття цією особою статусу підозрюваного та оголошення її в  міжнародний розшук.

Колегія суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду погодилась із висновком слідчої судді про те, що особа набула статусу підозрюваного у кримінальному провадженні.

Разом з тим,  суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що суд першої інстанції зробив помилковий висновок про те, що підозрюваний у кримінальному провадженні вважається таким, що оголошений в міжнародний розшук.

Колегією суддів  встановлено, що 10.06.2019 у рамках кримінального провадження прокурор військової прокуратури дійсно прийняв процесуальне рішення у формі постанови, яким у порядку ст. 281 КПК оголосив міжнародний розшук підозрюваного.

Проте,  стороною обвинувачення не долучено жодних доказів, які б свідчили про вчинення органом досудового розслідування будь-яких дій, направлених на реалізацію відповідної постанови, зокрема доказів внесення відомостей про оголошення особи в міжнародний  розшук до ЄРДР та надіслання запиту про оголошення розшуку до Національного Центрального Бюро Інтерполу в Україні.

Аналогічний підхід до вирішення питання доведення перебування особи в міжнародному розшук Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду вже неодноразово висловлювала у своїх попередніх рішеннях від 04.11.2019 та від 02.10.2019 у справі №760/25064/19, від 04.02.2020 у справі №991/3010/19, від 19.09.2019 у справі №760/23347/19.

Слід зазначити, що з 19.11.2019 здійснення досудового розслідування у даному кримінальному провадженні доручено НАБУ, а процесуальне керівництво - прокурорам САП, до цього часу досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні здійснювали прокурори Головної військової прокуратури ГПУ, які й подали клопотання про обрання запобіжного заходу,

Дане рішенням суду  не позбавляє сторону обвинувачення права повторного звернення із відповідним клопотанням до слідчого судді в разі усунення вказаних недоліків і не є підставою для звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності чи закриття провадження. Досудове розслідування продовжується», — сказано у коментарі Інни Калугіної.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Вищий антикорупційний суд, розглядаючи справу щодо заволодіння квартирами Нацгвардії, змінив запобіжний захід колишньому народному депутату. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Жук
    Руслан Жук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду
  • Елла Катаєва
    Елла Катаєва
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Оксана Блажівська
    Оксана Блажівська
    суддя Господарського суду міста Києва