Діяльності судових інституцій в умовах пандемії: у ВРП обговорили особливості

18:29, 22 июня 2020
Голова ВС Валентина Данішевська наголосила на необхідності розвитку дистанційного судочинства після закінчення карантинних заходів для збереження часових і матеріальних ресурсів, а також життя та здоров’я людей.
Діяльності судових інституцій в умовах пандемії: у ВРП обговорили особливості
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За ініціативи Програми USAID «Нове правосуддя» та Вищої ради правосуддя відбувся круглий стіл у режимі відеоконференції з метою обговорення потреб судових інституцій України, що виникли у зв’язку з пандемією коронавірусу COVID-19, та потенційної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у зв’язку із цим, передає офіційний сайт ВРП.

Учасники обговорили особливості діяльності судових органів та заходи, вжиті Вищою радою правосуддя, Верховним Судом, Державною судовою адміністрацією України, Вищим антикорупційним судом, Національною школою суддів України, Радою суддів України та Службою судової охорони у зв’язку з пандемією коронавірусу COVID-19, а також питання організації роботи судів і розгляду справ адміністративними судами в умовах карантину, використання судами технічних засобів відеоконференцзв’язку, проблеми, пов’язані з неврегулюванням на законодавчому рівні питань щодо проведення судових засідань у режимі відеоконференції, забезпеченням дистанційного повного доступу до матеріалів суддівських досьє та матеріалів особових справ кандидатів на посаду судді в умовах карантину.

Участь в обговоренні взяли Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, керівник Відділу сприяння розвитку демократії та врядування Місії USAID в Україні та Білорусі Томас Вайт, Керівник Програми USAID «Нове правосуддя» Девід Вон, суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Андрій Жук, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, в.о. Голови Ради суддів України, суддя Верховного Суду Єгор Краснов, керівник апарату Вищого антикорупційного суду Богдан Крикливенко, начальник юридичного управління секретаріату Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Наталя Кідіна, заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький, начальник відділу міжнародного співробітництва Служби судової охорони Дмитро Шелудько, заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Олександр Іщенко.

Модератори заходу: начальник відділу міжнародного співробітництва секретаріату Вищої ради правосуддя Владислав Гуртенко та керівник програм розвитку демократії та врядування Відділу сприяння розвитку демократії та врядування Регіональної місії USAID в Україні та Білорусі Олександр Піскун.

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська наголосила на необхідності розвитку дистанційного судочинства після закінчення карантинних заходів для збереження часових і матеріальних ресурсів, а також життя та здоров’я людей.

Заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький зазначив, що станом на сьогодні у судових інституціях зафіксовано 64 випадки захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19. Із них 14 суддів та 50 працівників апаратів судів, летальні випадки відсутні.

Начальник відділу міжнародного співробітництва Служби судової охорони Дмитро Шелудько зазначив, що серед майже 900 співробітників Служби судової охорони зафіксовано один випадок захворювання. Організація контролю якості підвищення професійного рівня співробітників здійснювалася в онлайн-режимі. Співробітники Служби судової охорони провели скринінг температури тіла за допомогою дистанційних інфрачервоних засобів вимірювання температури понад 330 тисячам громадян, більше однієї тисячі осіб не допущено до судових установ через підвищену температуру тіла.

За результатами обговорення керівник Програми USAID «Нове правосуддя» Девід Вон запропонував можливі напрями потенційної міжнародної технічної допомоги. На його думку, насамперед необхідно збалансувати потреби громадян з потребою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, необхідно впроваджувати практику розгляду справ онлайн. Для цього слід внести необхідні зміни до законодавства та забезпечити працівникам судів і суддям можливість проходити онлайн професійне навчання та підвищення професійної кваліфікації, щоб і судді, і помічники суддів могли долучитися до цього процесу дистанційно.

Крім того, за словами Девіда Вона, існує нагальна необхідність у поліпшенні комунікації не тільки в межах судової системи, а й з громадськістю. Також потрібно просувати електронне судочинство і переводити частину освітнього процесу Національної школи суддів України в онлайн-режим, що дасть міжнародним колегам можливість поділитись знаннями з українськими колегами.

Девід Вон наголосив на важливості надання методичної та фінансової допомоги для виконання всіх завдань, що постають перед судовою системою в умовах пандемії. Як повідомили представники Програми USAID «Нове правосуддя»,  попередній строк закінчення проекту із січня 2021 року може бути перенесено на вересень 2022 року.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ДСА продовжує вживати заходів із недопущення розповсюдження COVID-19 в системі правосуддя.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді