Голова Верховного Суду відповіла на заяви Саакашвілі про реформу судової системи

08:10, 20 июля 2020
Валентина Данішевська не бачить конкретних пропозицій, щодо реформування судової системи України у заявах голови виконкому Національної ради реформ Міхеіла Саакашвілі та загалом, спроб комунікації Нацради із судовою владою.
Голова Верховного Суду відповіла на заяви Саакашвілі про реформу судової системи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Глава Верховного Суду Валентина Данішевська прокоментувала заяви глави виконкому Національної ради реформ Міхеіла Саакашвілі про фундаментальну концепцію революційної судової реформи. Про це вона заявила в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

«Крім гасел про радикальні революційні зміни, ми, власне кажучи, нічого конкретного не чуємо. Кажуть про створення ідеальної системи, яка буде ідеально працювати. І йде боротьба за те, хто буде призначати цих ідеальних суддів.

Що стосується судової системи в Грузії. Ми завжди радіємо успіхам своїх колег в інших країнах. Однак, здається, що від вироку грузинських судів щодо пана Саакашвілі сам пан Саакашвілі не був в захваті», — зазначила Данішевська.

Відповідаючи на питання про те, чи можна вважати раціональною ініціативу включення до Верховного суду суддів-іноземців, глава Верховного Суду зазначила, що результати роботи такого судді «залежатимуть від того, під захистом якої держави він буде перебувати».

Вона також вказала на неконституційність такої норми: «Конституція вимагає, щоб суддя був громадянином України, щоб він володів державною мовою. Так, власне, я і не знаю прикладів у світі, щоб ця практика сприяла якомусь прориву».

Глава Верховного Суду заявила, що будь-який діалог Нацради з суддівським корпусом відсутній: «Навіть ніяких спроб комунікацій не було. Якщо будуть ідеї, пропозиції розгляду тих чи інших проблемних питань  ̶  відразу відгукнемося, тому що ми перші, хто зацікавлений в покращенні правосуддя».

Що стосується комунікацій з президентом Володимиром Зеленським, то, за словами Данішевської, глава держави особисто з нею не зустрічався, проте є комунікація з Офісом Президента після рішення Конституційного Суду про неконституційність низки положень закону «Про судоустрій і статус суддів».

Вона додала, що час покаже, чи буде цей діалог продуктивним: «Перший наш маркер  ̶  запуск ВККС і призначення в місцеві суди і присяга 400 нових суддів».

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що судді Верховного Суду заявили про тиск та втручання в роботу.

Також ми писали, що «суди несуть відповідальність за відсутність інвестицій в Україну»: соцмережі відреагували на позицію Саакашвілі.

А ще екс-президент Грузії, а нині глава Виконавчого комітету Національної ради реформ України Михаїл Саакашвілі продовжує критикувати діяльність судової влади України.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України