Запобігання «законодавчому спаму»: КСУ розглянув справу щодо конституційності Закону

12:20, 17 сентября 2020
Суд дослідив матеріали справи щодо конституційності ЗУ «Про внесення змін до Регламенту ВРУ щодо протидії зловживанням правами народних депутатів України у ході законодавчої процедури».
Запобігання «законодавчому спаму»: КСУ розглянув справу щодо конституційності Закону
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 17 вересня, Велика палата Конституційного Суду України на відкритій частині пленарного засідання у формі письмового провадження розглянула справу за конституційним поданням 53 народних депутатів України щодо конституційності Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо протидії зловживанням правами народних депутатів України у ході законодавчої процедури» від 16 квітня 2020 року № 561–IX (далі – Закон), передає офіційний сайт КСУ.

Під час пленарного засідання заслухано інформацію судді-доповідача у справі Віктора Кривенка щодо змісту конституційного подання та підстав для відкриття конституційного провадження.

За його словами, народні депутати звернулися до Конституційного Суду України з клопотанням визнати Закон таким, що не відповідає приписам Конституції України.

Автори клопотання зазначають, що всупереч положенням Конституції України Закон передбачає позбавлення народного депутата України можливості належним чином відстоювати своє право законодавчої ініціативи, яке він, серед іншого, реалізує через подання поправок і пропозицій до проєктів законів України.

«Закладене в Законі правове регулювання призводить до того, що народні депутати України – члени депутатських фракцій і груп обмежуються у праві наполягати на розгляді своїх поправок і пропозицій. Саме фракції і групи визначатимуть ті пропозиції народних депутатів України, які будуть включені до уточненої таблиці профільного комітету.

У противагу позафракційні народні депутати України матимуть більше прав у законодавчому процесі, ніж члени депутатських фракцій та груп на відміну від парламентарів – членів фракцій, оскільки позафракційні депутати зможуть самостійно наполягати на розгляді своїх поправок і пропозицій», – йдеться у поданні.

Також суб’єкт права на конституційне подання вважає, що під час розгляду та ухвалення Закону було порушено законодавчу процедуру.

Суддя-доповідач повідомив, що з метою забезпечення повного й об’єктивного розгляду справи та ухвалення Судом обґрунтованого рішення направлено запити до Президента України, Голови Верховної Ради України, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного університету «Одеська юридична академія», Львівського національного університету імені Івана Франка та інших навчальних закладів, а також Правового департаменту Секретаріату КСУ та членів Науково-консультативної ради Конституційного Суду України.

Після дослідження матеріалів справи на відкритій частині пленарного засідання Суд перейшов до закритої частини пленарного засідання для ухвалення рішення.

Головував на пленарному засіданні Голова Конституційного Суду України Олександр Тупицький.

Засідання відбулося за участю представника суб’єкта права на конституційне подання, народного депутата України Сергія Власенка.

Переглянути відкриту частину пленарного засідання можна на офіційному вебсайті Конституційного Суду України за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Конституційний Суд розглянув справу щодо оскарження рішення ВККС.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва