Херсонський апеляційний суд підбив підсумки та провів аналіз здійснення судочинства

09:00, 29 сентября 2020
Аналіз стану здійснення правосуддя Херсонським апеляційним судом свідчить про наявність тенденції до зростання кількості справ та матеріалів, що надійшли до суду.
Херсонський апеляційний суд підбив підсумки та провів аналіз здійснення судочинства
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Херсонському апеляційному суді відбулася нарада щодо підведення підсумків за перше півріччя та поточного стану здійснення правосуддя судами Херсонської області області. Про це інформує пресслужба суду.

Завдяки об’єднаним зусиллям суддів місцевих та апеляційного судів вдалося досягти злагодженої роботи судів Херсонської області під час дії карантину.  Втім залишається чимало нагальних організаційних питань та питань поточного стану здійснення правосуддя, які потребують уваги та безпосереднього обговорення суддями Херсонщини, що складно у повному обсязі реалізувати за допомогою онлайн-платформ.

Тож нещодавно в Херсонському апеляційному суді відбулася робоча нарада голів місцевих судів та суддів апеляційного суду.

Голова апеляційного суду Олександр Коровайко радо привітав у суддівському колективі Херсонщини новопризначених суддів Генічеського районного суду Херсонської області Делалову Олену, Мотонок Тетяну та Ковальчук Наталію, суддю Іванівського районного суду Херсонської області Ференца Ростислава, суддю Каховського міськрайонного суду Херсонської області  Лященко Валентину та суддю Новотроїцького районного суду Херсонської області Добрострой Олену і  побажав колегам плідної праці, професійної мудрості, виваженості та справедливості у прийнятті рішень, творчої наснаги та натхнення для нових успіхів на користь суспільства.

Знайомство із новими колегами стало гарною нагодою для новопризначених суддів поспілкуватися із суддями-кураторами з апеляційної інстанції.

З метою координації подальших дій з удосконалення роботи судів та покращення якості здійснення судочинства учасники наради перейшли до обговорення  підсумків здійснення правосуддя судами Херсонської області за перше півріччя 2020 року та за поточний період.

 

Так, аналіз стану здійснення правосуддя Херсонським апеляційним судом за І півріччя 2020 року свідчить про наявність тенденції до зростання кількості справ та матеріалів, що надійшли до суду (на 4,6%), у порівнянні з І півріччям 2019 року.

Надходження справ і матеріалів

Структура надходження справ і матеріалів

           

У порівнянні з аналогічним періодом 2019 року у 2020 році за структурним розподілом збільшилася кількість розглянутих апеляційним судом справ таких категорій:

  • кримінального судочинства: злочини проти власності (на 7,6%); злочини проти громадської безпеки (на 16,7%);
  • цивільного судочинства: у спорах, що виникають із правочинів (на 4,2 %); про встановлення фактів, що мають юридичне значення (на 30%).

Протягом  першого півріччя 2020 року до місцевих судів Херсонської області надійшло 40 тисяч 14 справ та матеріалів, що в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року є дещо меншим. Водночас, в розрізі видів судочинства за перше півріччя 2020 року  в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року значно збільшилася кількість справ та матеріалів про адміністративні правопорушення, а саме на 11,8 %.

Так, зокрема аналіз стану здійснення судочинства судами області протягом перших місяців дії запровадженого карантину свідчить про збільшення у цей період кількості справ та матеріалів кримінального судочинства у складі загальної кількості справ та матеріалів, що надходили до місцевих судів, а саме на 2% у порівнянні з аналогічним періодом до запровадження карантину; а справ та матеріалів про адміністративні правопорушення – на 5%. При цьому показник розгляду кримінальних проваджень суддями місцевих судів за цей період зріс на 8%, порівняно з аналогічним періодом до запровадження карантину.

З доповіддю щодо стану здійснення цивільного судочинства в Херсонській області виступила заступник голови Херсонського апеляційного суду Олена Кузнєцова, яка подякувала колегам за старанність у роботі, і загалом відзначила достатньо високий рівень якості судового розгляду місцевими судами..

Секретар судової палати з розгляду цивільних справ апеляційного суду Лариса Приходько також відзначила відповідальність та професійність суддів місцевих судів, старанність у викладі мотивувальної частини судового рішення.

Заступник голови апеляційного суду Володимир Заіченко виступив перед присутніми з  доповіддю щодо стану здійснення правосуддя по кримінальних справах місцевими судами Херсонської області у 2020 році, приділивши особливу увагу практиці розгляду слідчими суддями місцевих судів клопотань про обрання/продовження запобіжних заходів. Учасниками наради було обговорено деякі аспекти  застосування кримінального процесуального закону щодо встановлення наявності чи відсутності ризиків, передбачених законом, тощо.

Секретар судової палати з розгляду кримінальних справ Херсонського апеляційного суду Інна Литвиненко наголосила на необхідності неухильного дотримання строків судового розгляду.

Суддя Новокаховського міського суду Херсонської області, член Ради суддів України Марина Бойко розповіла про останні рішення Ради суддів України та ті питання, що наразі опрацьовуються в комітетах, а також привітала новопризначених суддів, зазначивши, що така довгоочікувана подія є важливою для суддівського корпусу Херсонщини.

Під час зустрічі судді місцевих судів запропонували окремо зупинилися на питаннях, що виникають під час здійснення правосуддя, зокрема щодо деяких аспектів застосування норм Кримінального процесуального кодексу України з огляду на останні зміни, запроваджені Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» від 22.11.2018 № 2617-VIII, застосування ст. 130 КУпАП під час розгляду справ про відповідні адміністративні правопорушення.

Також в ході спілкування учасниками заходу було окреслено деякі проблемні питання, які виникають при здійсненні правосуддя  та організації роботи місцевих судів, з метою подальшого їх спільного з апеляційним судом опрацювання  та вирішення, вжиття спільних заходів реагування з метою ефективного здійснення правосуддя судами Херсонщини.

Крім того, в ході зустрічі було визначено шляхи удосконалення роботи судів, завдання та напрямки діяльності на поточний 2020 рік.

Щодо стану забезпечення охорони судів Херсонської області та подальших напрямів роботи служби розповів т.в.о. начальника територіального управління Служби судової охорони у Херсонській області, полковник Вадим Матвєєв.

 

Завершуючи нараду, очільник апеляційного суду Олександр Коровайко подякував колегам за сумлінне та відповідальне виконання професійних обов’язків та рекомендував головам місцевих судів обговорити у своїх колективах ті питання, зміст яких було висвітлено на нараді.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді