Вища рада правосуддя прокоментувала заяви Антикорсуду щодо втручання в їх діяльність

17:22, 30 ноября 2020
Вища рада правосуддя закликала суддів ВАКС не викривлювати інформацію та штучно не створювати видимість упередженого ставлення до них.
Вища рада правосуддя прокоментувала заяви Антикорсуду щодо втручання в їх діяльність
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На розгляді Ради поряд із сотнями інших скарг перебуває дисциплінарна скарга Національної асоціації адвокатів України на дії суддів Вищого антикорупційного суду. Розгляд скарг є конституційною функцією ВРП, наголошується у повідомленні пресцентру Ради.

У Щорічній доповіді «Про стан забезпечення незалежності суддів в Україні» ВРП підкреслювала, що будь-яка скарга на дії суддів не може розцінюватися як втручання або тиск на суддю, оскільки таке звернення є невід’ємним конституційним правом. Чинним законодавством не передбачено жодних обмежень права будь-якої особи на звернення до ВРП зі скаргою стосовно дисциплінарного проступку судді, в тому числі і обмежень щодо звернення учасника судового провадження з дисциплінарною скаргою до закінчення судового розгляду справи.

Відповідно до Закону України «Про Вищу раду правосуддя» член Ради, у якого на перевірці знаходиться скарга, має право витребувати матеріали судової справи щодо завершеної процесуальної дії. Член ВРП з огляду на те, що на запит щодо завершеної процесуальної дії пояснення не були надані, просив направити завірені копії ухвал суду. Наявність ухвал свідчить про завершення певних процесуальних дій. Ознайомитись з цими ухвалами у члена ВРП можливості не було через те, що вони не були внесені до Єдиного державного реєстру судових рішень.

На сьогоднішній день ВРП жодного рішення щодо вказаної скарги не прийняла. Наразі здійснюється перевірка. Повноваження щодо прийняття рішення належить дисциплінарному органу. При цьому наголошуємо – член, який витребував копію ухвали, не бере участі в ухвалення рішення щодо скарги.

Будь-які питання конфлікту інтересів вирішуються в порядку Закону України «Про Вищу раду правосуддя» під час розгляду справи дисциплінарною палатою.

Як тільки звернення суддів Вищого антикорупційного суду щодо втручання в їхню діяльність надійде до Вищої ради правосуддя, Рада розгляне його у встановленому законом порядку.

Вища рада правосуддя закликає суддів Вищого антикорупційного суду не викривлювати інформацію та штучно не створювати видимість упередженого ставлення до них. Рішення ВРП щодо всіх без винятку суддів ґрунтується виключно на законі.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що колегія суддів ВАКС звернулася до Голови ВРП і Генпрокурора щодо втручання в їхню діяльність. 

Зокрема, в заяві суддів ВАКС мова йде про заступника голови Вищої ради правосуддя Олексія Маловацького.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва