ВРП звільнила суддю Києво-Святошинського райсуду Київської області за вчинення істотного дисциплінарного проступку

10:57, 2 декабря 2020
Вища рада правосуддя ухвалила звільнити Володимира Лисенка.
ВРП звільнила суддю Києво-Святошинського райсуду Київської області за вчинення істотного дисциплінарного проступку
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Подання про звільнення Володимира Лисенка з посади у зв’язку з порушенням присяги судді Вища рада юстиції направила до Верховної Ради України у 2015 році.

Підставами для звільнення судді стали, зокрема, грубі та істотні порушення під час розгляду адміністративних справ про накладення адміністративних стягнень на осіб, здійснення судового розгляду без об’єктивного з’ясування обставин кожної справи, без належного встановлення факту адміністративного правопорушення, наявності вини особи в його вчиненні. Про це повідомляється на сайті Вищої ради правосуддя.   

"Постановою Верховної Ради України від 29 вересня 2016 року Лисенка В. В. було звільнено з посади у зв’язку з порушенням присяги судді, яку він у подальшому оскаржив.

Вказана постанова ВРУ в судовому порядку визнана протиправною та скасована через порушення процедури звільнення на пленарному засіданні п’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання 29 вересня 2016 року.

Водночас Велика Палата Верховного Суду погодилась, що Вища рада юстиції, приймаючи спірне рішення, діяла в межах повноважень та у спосіб, передбачений Конституцією та законами України, з дотриманням принципу пропорційності при застосуванні дисциплінарного стягнення. Верховний Суд констатував, що рішення ВРЮ містило обґрунтовані мотиви та правильний висновок про необхідність застосування до судді В. Лисенка дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення з посади.

Таким чином, рішення Вищої ради юстиції від 26 листопада 2015 року про внесення подання до Верховної Ради України про звільнення судді Києво-Святошинського районного суду Київської області Володимира Лисенка з посади за порушення присяги наразі є чинним. Водночас Постанова Верховної Ради України, винесена за результатами розгляду цього подання про звільнення судді Лисенка В. В. з посади за порушення присяги судді, визнана протиправною та скасована.

Суддя, щодо якого до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» Вища рада юстиції внесла подання про звільнення з посади за порушення присяги і рішення щодо якого не було прийнято Президентом України чи Верховною Радою України, звільняється з посади судді на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України (абзац другий пункту 14 розділу ІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 21 грудня 2016 року № 1798-VIII  «Про Вищу раду правосуддя»).

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя звільнила суддю Києво-Святошинського районного суду Київської області Володимира Лисенка на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України (вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування обов’язками)", - йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Вища рада правосуддя звільнила у відставку двох суддів.

Також ВРП внесе Президенту подання про призначення 9 кандидатів на посади суддів. 

Крім цього, ВРП звільнила суддю Святошинського райсуду Тетяну Величко за вчинення істотного дисциплінарного проступку. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва