Розвиток присудової медіації в Україні: обговорили головні питання

14:36, 2 марта 2021
Важливим елементом обговорення стали переваги та виклики різних моделей присудової медіації, можливість використання онлайн-інструментів у забезпеченні доступу до медіації, а також перспективи масштабування Одеського досвіду на інші регіони України.
Розвиток присудової медіації в Україні: обговорили головні питання
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

26 лютого відбулася міжнародна конференція «Присудова медіація: простір для співпраці суду та медіаторів». Захід організовано Українською академією медіації у партнерстві з Національною школою суддів України, Південно-західним апеляційним господарським судом, Асоціацією медіаторів Грузії, Комітетом медіації Асоціації правників України та Одеською Регіональною радою реформ правосуддя за підтримки проекту ЄС «Право-Justice», передає пресслужба ВС.

Суддя Великої Палати Верховного Суду Тетяна Анцупова, модеруючи заключну панельну дискусію «Присудова медіація в Україні. Що заважає розвитку?», виокремила кілька проблемних напрямів, які заважають розвитку присудової медіації в Україні.

Перший із них, світоглядний або цивілізаційний напрям, існує на рівні сприйняття самої ідеї використання присудової медіації у вирішенні спорів. На думку модераторки, наразі досягнуто порозуміння між суддівською спільнотою і  спільнотою медіаторів у питанні використання медіації. «Суддя, який прагне самовдосконалення та вдосконалення системи правосуддя в Україні, розуміє доцільність медіації і підтримує її», – зауважила доповідачка.

Другий напрям – комунікаційний, тобто популяризація ідеї присудової медіації. Суддя ВП ВС вважає, що з цією метою варто залучати адвокатську спільноту та законодавця для обговорення розвитку й популяризації інституту медіації на професійному рівні.

«Важливо, щоб адвокати сприймали медіаторів не як конкурентів, а як кваліфікованих юристів, які сприяють формуванню культури вирішення правових спорів», – зазначила суддя.

Наступний напрям, законодавчий, на думку судді ВС, потребує окремої уваги та вирішення. Учасники панельної дискусії, виступи яких підсумувала Тетяна Анцупова, зазначили про довготривалий процес законодавчих змін і необхідність легалізації професії медіатора.

На думку судді, слід також активно використовувати практичні заходи, можливі без участі законодавця, які сприятимуть поширенню інформації щодо інституту медіації. Йдеться, зокрема, про розповсюдження інформаційних матеріалів серед учасників судових засідань, а також про усне інформування сторін під час підготовчих судових засідань про можливість примирення як за допомогою медіатора, так і користуючись кабінетом присудової медіації чи самостійно. «Дуже важливо нагадувати, що існує така можливість. І що суд визнає її як альтернативну й серйозно ставиться до цього», – зазначила Тетяна Анцупова.

Окремо вона наголосила на необхідності виокремлення категорій спорів, які є найбільш перспективними для вирішення за допомогою присудової медіації.

Під час конференції обговорювалися питання щодо організації присудової медіації у контексті світового досвіду (ним поділилися судді та експерти з інших країн), досвіду організації присудової медіації в Одеському регіоні із залученням представників пілотних судів, а також проблемні питання розвитку та організації присудової медіації в масштабах країни. 

Окрім цього, важливим елементом обговорення стали переваги та виклики різних моделей присудової медіації, можливість використання онлайн-інструментів у забезпеченні доступу до медіації, а також перспективи масштабування Одеського досвіду на інші регіони України.

Участь у міжнародній конференції взяли член Вищої ради правосуддя Лариса Швецова, проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна, голова Південно-західного апеляційного господарського суду Наталія Богацька, голова Приморського районного суду м. Одеси Сергій Кічмаренко, суддя Господарського суду Одеської області Юлія Бездоля, суддя Одеського окружного адміністративного суду Елла Катаєва, суддя П’ятого апеляційного адміністративного суду Лариса Зуєва, суддя Київського районного суду м. Одеси Оксана Куриленко, суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області Інна Плахтій, міжнародні експерти, представники адвокатської спільноти та медіатори.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Нотаріальна палата створила Центр медіації для нотаріусів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді