ВРП вжила заходів задля вирішення нагальних питань судової влади

19:21, 8 апреля 2021
Вища рада правосуддя направила лист до Верховної Ради із проханням посприяти якнайшвидшому вирішенню на законодавчому рівні низки питань.
ВРП вжила заходів задля вирішення нагальних питань судової влади
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Запорукою зміцнення незалежності судової влади та здійснення ефективного правосуддя є створення належних умов функціонування судів та діяльності суддів, гарантованих Конституцією України. Міцним підґрунтям для цього має бути створення якісної законодавчої бази сфери правосуддя, передає офіційний сайт ВРП.

На цьому Вища рада правосуддя вкотре наголосила у листі до Верховної Ради України із проханням посприяти якнайшвидшому вирішенню на законодавчому рівні питань стосовно:

  • врахування мінімальної потреби видатків споживання та видатків розвитку для місцевих та апеляційних судів;
  • функціонування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;
  • врегулювання правового статусу Верховного Суду України та суддів цього суду, а також питання офіційного призначення суддів вищих спеціалізованих судів України.

Верховна Рада України, у свою чергу, у відповідь на лист ВРП повідомила про стадії розгляду Парламентом відповідних законодавчих ініціатив, спрямованих на подолання кадрового дефіциту в судах, а також зазначила, що звернення в частині врахування мінімальної потреби видатків споживання та видатків розвитку для місцевих та апеляційних судів направлено до Кабінету Міністрів України для розгляду в межах повноважень.

Недофінансування судової влади є прямим втручанням у її незалежність

До Вищої ради правосуддя щодня надходять численні звернення судів з усіх регіонів України про неналежне фінансування, зокрема щодо критичного стану оплати праці працівників апаратів судів, що призводить до масового звільнення досвідчених і кваліфікованих кадрів, а також щодо дефіциту коштів для матеріально-технічного забезпечення правосуддя, зокрема вимушеного припинення судами надсилання поштової кореспонденції.

Нагадаємо, що на офіційному сайті ВРП розміщена інтерактивна онлайн-мапа звернень щодо проблем фінансування судів, яка наочно демонструє кількість та суть таких листів.

Наслідком кадрового голоду у судах є зниження рівня доступу громадян до правосуддя

Ще однією нагальною проблемою судової системи України є дефіцит суддівських кадрів, що призводить до надмірного навантаження суддів місцевих та апеляційних судів. Така ситуація спричиняє затягування розгляду справ та, як наслідок, порушує права громадян на доступ до правосуддя і підриває авторитет судової влади в Україні.

Рада зауважує, що повноцінне вирішення кадрової проблеми в судах можливе лише після формування повноважного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Як зазначає Міжнародне товариство прав людини у звіті за 2020 рік «Право на справедливий суд в Україні», одним з факторів порушень принципу розумності строків судового процесу є, безумовно, гостра нестача суддів. Адже судді просто фізично не в змозі оперативно розглядати таку кількість справ, що надходять. Очевидним кроком на шляху до вирішення цієї проблеми є збільшення числа суддів або хоча б доведення кількості діючих суддів до встановленої норми.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у ВРП висловились щодо впровадження електронних цифрових технологій.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду