В Україні суддя працює за чотирьох, а розгляд одного клопотання може тривати 10 місяців

17:57, 28 апреля 2021
В.о. Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький повідомив про надмірне навантаження суддів.
В Україні суддя працює за чотирьох, а розгляд одного клопотання може тривати 10 місяців
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В.о. Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький на онлайн-зустрічі «Судовий процес в Україні: що потрібно знати бізнесу?», яку організувала Європейська Бізнес Асоціація, акцентував увагу представників бізнесу на актуальних викликах, які постали перед судовою владою. Серед них Олексій Маловацький назвав дефіцит суддів, шалене навантаження та недофінансування, передає офіційний сайт ВРП.

«Показник навантаження, який встановила ДСА на одного суддю – 215 справ. Тобто один суддя впродовж року має розглянути 215 справ. У судах зараз знаходиться 3 млн 600 тисяч справ. Фактично, при такій кількості справ перша процесуальна реакція суду на будь-який документ відбувається через 10 місяців і більше. Тривалий розгляд, зумовлений надмірним навантаженням, впливає на довіру до судової влади. Про який рівень довіри може бути мова, якщо суду потрібен майже рік, щоб розглянути будь-яке клопотання?! Питання риторичне. Також, фактично, один суддя виконує обсяг роботи чотирьох суддів», - зазначив він.

Окрему увагу у доповіді Олексій Маловацький приділив питанню фінансування. Він зазначив, що суддівська винагорода складає лише близько 45% від загальних витрат на судову систему. Понад 55% коштів складають витрати на заробітну плату працівників апаратів судів, матеріально-технічне забезпечення судів. Оскільки судова система профінансована лише близько на 50%, це не дозволяє покрити навіть першочергові витрати на заробітну плату працівників апаратів судів, витрати на конверти, марки, папір чи оплату комунальних послуг.

В.о. Голови ВРП вкотре наголосив на необхідності відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, діяльність якої припинена майже два роки тому після ухвалення Закону України № 193-IX. За його словами, попри те, що ВРП має широкий спектр повноважень, вона не має важелів впливу на ситуацію із кадровим забезпеченням, оскільки такі повноваження має виключно ВККСУ. Це стосується добору та проведення конкурсів на зайняття вакантних посад суддів, відрядження, переведення суддів до інших судів, а також визначення долі кандидатів на посаду судді, щодо яких не завершені процедури добору.

«У результаті ми маємо відтік кадрів, що негативно впливає на якість судочинства, а з іншого боку ми отримали консервацію судової влади, тобто люди у системі не змінюються», - підкреслив в.о. Голови ВРП.

Крім того, Олексій Маловацький висловив власне бачення стосовно реформування судової влади. Він зазначив, що «реформи – це добре, але потрібно також багато працювати, щоб нарешті побачити результати».

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВРП та КМЄС презентували рекомендації для судів щодо безпечної роботи в умовах карантину.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки