Коли судове рішення набирає законної сили: роз’яснення 7ААС

16:10, 14 июня 2021
Судові рішення, що набрали законної сили, є обов’язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їхніми посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об’єднаннями на всій території України.
Коли судове рішення набирає законної сили: роз’яснення 7ААС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сьомий апеляційний адміністративний суд нагадав, коли судове рішення набирає законної сили. Про це повідомляє пресслужба 7ААС.

«Результат здійснення правосуддя – ухвалення судового рішення, яке є обов’язковим до виконання на всій території України.

Для того щоб правильно визначити, коли рішення суду набирає законної сили, необхідно визначити його форму (рішення суду, ухвала, постанова) та з’ясувати, у суді якої інстанції його  ухвалено.

  • Для різних інстанцій та судових рішень строки набрання чинності різні. Якщо рішення суду першої інстанції не оскаржила жодна з осіб, які брали участь у справі, а також осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права, свободи, інтереси чи обов’язки, таке судове рішення набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження.
  • Ухвали суду першої інстанції інакше набирають законної сили, ніж рішення. Відповідно до статті 256 КАС України, ухвала суду першої інстанції набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено Кодексом.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення (якщо його не скасовано) набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного перегляду.

Якщо апеляційну скаргу подано з пропуском визначеного КАС України строку, суд у випадку поновлення строку на апеляційне оскарження зупиняє дію оскаржуваного рішення в ухвалі про відкриття апеляційного провадження.

  • Постанови судів апеляційної та касаційної інстанції набирають законної сили з дати прийняття, ухвали –  з моменту проголошення.

Ухвали, постановлені судами апеляційної та касаційної інстанцій поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі, якщо всі учасники справи не з’явились у судове засідання, або розгляд справи - в письмовому провадженні, набирають законної сили з моменту підписання суддею (суддями).

  • Отже, можемо зробити висновок, що судові рішення судів апеляційної та касаційної інстанції набирають законної сили без відтермінування.

Судові рішення, що набрали законної сили, є обов’язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об’єднаннями на всій території України.

Резолютивна частина рішення/постанови/ухвали суду повинна містити інформацію щодо строку й порядку набрання законної сили. Крім того, якщо резолютивна частина рішення містить вказівку вчинити певні дії, то особи, зазначені в ній, зобов’язані виконати їх.

За невиконання судового рішення законом встановлено  відповідальність.

Отримати інформацію про те, чи набрало судове рішення законної сили можна в Єдиному державному реєстрі судових рішень, оскільки відомості до реєстру надсилаються з автоматизованої системи документообігу суду, або ж зателефонувати до суду, який ухвалив рішення», — йдеться у повідомленні.

Раніше ми писали про судовий контроль за виконанням судових рішень в адміністративних питаннях: роз’яснення 7ААС.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва