ВАКС затвердив угоду між прокурором і директорами фірм, причетних до зловживань на роботах із запобігання затопленню шахт

10:56, 13 сентября 2021
Після завершення ознайомлення справу буде скеровано до ВАКС для розгляду по суті.
ВАКС затвердив угоду між прокурором і директорами фірм, причетних до зловживань на роботах із запобігання затопленню шахт
Джерело фото: bizua.org
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомляє, що ВАКС затвердив угоду між прокурором та директорами фірм, причетних до зловживань під час закупівлі робіт для запобігання техногенної катастрофи на Луганщині.

Так, 10 вересня, Вищий антикорупційний суд затвердив угоду про визнання винуватості між прокурором та двома директорами приватних компаній, залучених службовими особами ДП «Первомайськвугілля» у якості пособників до зловживань під час закупівлі робіт для запобігання надзвичайної ситуації техногенного характеру у зв'язку з затопленням шахт на Луганщині.

Як вже повідомлялось, у 2018 році для запобігання техногенної катастрофи, яка склалася із затопленням шахт на території Луганської області, урядом були виділені кошти для фінансування гідравлічних робіт на шахті «Золоте».

Розпорядником цих коштів визначили державне підприємство «Первомайськвугілля», службові особи якого заклали в проект завідомо завищені ціни на матеріали та обрали генерального підрядника, який мав надати неправомірну вигоду у вигляді частини вартості контракту (так званий «відкат»).

У подальшому компанія – генеральний підрядник уклала договір субпідряду із іншою фірмою, яка у свою чергу замовила виконання робіт у відокремленого підрозділу самого ДП «Первомайськвугілля».

При складанні документів про виконані роботи до обсягу та вартості робіт були включені не лише завищені ціни на матеріали, але й роботи, які фактично не виконувались, за рахунок чого і мала акумулюватись сума для надання неправомірної вигоди.

Слідством установлено, що ця схема завдала понад 17 млн гривень збитків бюджету, з яких фактично сплачено понад 13 млн гривень, решта суми обліковувалась як заборгованість ДП перед генеральним підрядником.

За вироком суду, який затвердив вищевказану угоду, директорів фірм визнано винуватими у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст.  364, ч. 1 ст. 366 КК України (пособництво у зловживанні службовим становищем при закупівлі робіт та службове підроблення).

За узгодженням сторін угоди обвинуваченим призначено покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки (із застосуванням ст. 75 КК України – іспитовий строк 3 роки) з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, строком на 1 рік 6 місяців зі штрафом в розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 8500 гривень. Також обвинуваченими списана заборгованість державного товариства перед генеральним підрядником на суму 4,8 млн гривень.

Разом з тим, наразі триває ознайомлення з матеріалами справи основними учасниками злочинної схеми – службовими особами ДП «Первомайськвугілля».

Після завершення ознайомлення справу буде скеровано до ВАКС для розгляду по суті.

Також «Судово-юридична газета» писала, що Артем Ситник відзвітував комітету Ради: говорив про справу Приватбанку та рішення ВАКС.

Додамо, що Київський апеляційний суд залишив під арештом гроші та цінні папери, що належать сину Януковича.

Крім того, суд повернув апеляційні скарги представника власника майна, подані в інтересах сина Януковича.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва