ВРП звернулася до Офісу Генпрокурора з метою перевірки обставин, повідомлених суддею Богунського районного суду міста Житомира

12:56, 16 декабря 2021
На переконання судді, зазначені обставини свідчать про втручання у здійснення нею правосуддя у справі про адміністративне правопорушення.
ВРП звернулася до Офісу Генпрокурора з метою перевірки обставин, повідомлених суддею Богунського районного суду міста Житомира
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Суддя Богунського районного суду міста Житомира Панченко Галина Вікторівна повідомила Вищу раду правосуддя про втручання в її діяльність щодо здійснення правосуддя.

Як повідомляє ВРП, у провадженні судді перебувала справа про притягнення громадянина до адміністративної відповідальності. До початку судового засідання цей громадянин подав заяву, в якій визнав вину у вчиненні адміністративного правопорушення, просив проводити розгляд справи за його відсутності. Постановою суду його було визнано винуватим у вчиненні правопорушення.

«Пізніше того ж дня до зали судових засідань зайшли особи, які представились вказаним громадянином та його дружиною, і поінформували, що невідома людина звернулась до них через додаток Telegram, представилась працівником суду та повідомила, що має вплив на суддю Г. Панченко, і може "позитивно" вирішити справу за винагороду. Вони погодились і перерахували вказаній особі 10 тис. грн, ця особа надіслала сканкопію постанови суду про закриття провадження у справі, винесеної нібито суддею Панченко Г.В., з підписом судді та відтиском печатки суду», - кажуть у ВРП.

На переконання Галини Панченко, зазначені обставини свідчать про втручання у здійснення нею правосуддя у справі про адміністративне правопорушення.

У Вищій раді правосуддя вказують, що втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб, неповага до суду чи суддів, збирання, зберігання, використання і поширення інформації усно, письмово або в інший спосіб із метою дискредитації суду або впливу на безсторонність суду, заклики до невиконання судових рішень забороняються і мають наслідком відповідальність, установлену законом.

Відповідно до статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя звернулась із повідомленням про втручання в її діяльність щодо здійснення правосуддя і до Генерального прокурора.

«За результатами розгляду повідомлення судді розпочато кримінальне провадження за частиною першою статті 376 КК України (втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення).

Беручи до уваги обставини, про які зазначено у повідомленні судді, а також враховуючи, що перевірку вказаної інформації здійснюють правоохоронні органи в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України, Вища рада правосуддя дійшла висновку про наявність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за частиною першою статті 376 КК України за фактами, викладеними у повідомленні судді Богунського районного суду міста Житомира Галини Панченко», - зауважують у ВРП.

Також «Судово-юридична газета» писала, що Вища рада правосуддя розглядає матеріали щодо відрядження суддів.

Додамо, що ВРП звернулася до Офісу Генепрокурора з метою перевірки обставин, повідомлених суддею Господарського суду Одеської області.

Також ВРП відрядила суддю для здійснення правосуддя до Святошинського райсуду Києва.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді