КСУ рассмотрел дело о законодательном регулировании увольнения прокуроров за неуспешное прохождение аттестации

18:30, 21 июня 2023
По мнению автора ходатайства, указанное законодательное регулирование привело к нарушению ее права на труд и конституционных гарантий защиты от незаконного увольнения.
КСУ рассмотрел дело о законодательном регулировании увольнения прокуроров за неуспешное прохождение аттестации
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В среду, 21 июня, Первый сенат на открытой части пленарного заседания в форме письменного производства рассматривал дело по конституционной жалобе Лукьянчук Лилии Петровны.

Об этом сообщает отдел коммуникаций КСУ и правового мониторинга.

«Як зазначив суддя-доповідач у справі Петро Філюк, Перша колегія суддів Першого сенату відкрила конституційне провадження у справі в частині щодо відповідності Конституції України підпункту 2 пункту 19 розділу ІІ „Прикінцеві і перехідні положення“ Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури“ від 19 вересня 2019 року № 113–IX (далі – Закон № 113) у редакції до внесення змін Законом України «Про внесення змін до розділу II „Прикінцеві і перехідні положення“ Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури“ щодо окремих аспектів дії перехідних положень» від 15 червня 2021 року № 1554–IX (далі – Закон № 1554) у системному зв’язку з пунктом 9 частини першої статті 51 Закону України „Про прокуратуру“ від 14 жовтня 2014 року № 1697–VII (далі – Закон № 1697).

Відповідно до оспорюваних приписів Закону № 113 прокурори, які на день набрання чинності цим законом займають посади у Генеральній прокуратурі України, регіональних прокуратурах, місцевих прокуратурах, військових прокуратурах, звільняються Генеральним прокурором, керівником регіональної (обласної) прокуратури з посади прокурора на підставі пункту 9 частини першої статті 51 Закону № 1697 за умови „рішення кадрової комісії про неуспішне проходження атестації“ (підпункт 2 пункту 19 у редакції до внесення змін Законом № 1554).

Водночас згідно з пунктом 9 частини першої статті 51 Закону № 1697 прокурора звільняють із посади у разі „ліквідації чи реорганізації органу прокуратури, в якому прокурор обіймає посаду, або в разі скорочення кількості прокурорів органу прокуратури“.

На думку автора клопотання, зазначене законодавче регулювання призвело до порушення її права на працю та конституційних гарантій захисту від незаконного звільнення.

Суддя-доповідач також поінформував, що на розгляді Другого сенату знаходиться справа за конституційною скаргою Сапсая Івана Володимировича з тим самим предметом оскарження.

У цій справі Суд перейшов до закритої частини пленарного засідання для ухвалення рішення», - сказано в сообщении.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України