Чи може стати підставою для відмови позову порушення форми звернення

11:28, 4 марта 2018
Суд може здійснити розгляд скарги на рішення державного виконавця у позовному провадженні, адже порушення форми звернення не є підставою для відмови позову.
Чи може стати підставою для відмови позову порушення форми звернення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Постановою Верховного Суду від 07.02.2018 у справі №522/11850/15-ц про скасування постанови про накладання арешту та зняття арешту з нерухомого майна скасовано рішення апеляційного суду та залишено в силі рішення першої інстанції, яким позов задоволено частково.

Позивач звернувся до суду про скасування постанови ВДВС про накладення арешту на майно. Позов обґрунтовано, тим, що позивачем було сплачено всю суму заборгованості у виконавчому провадженні, яке було закінчено, проте не знято арешт з квартири. 

Суд першої інстанції, частково задовольняючи позовні вимоги, врахував, що виконавче провадження закінчено у зв’язку із сплатою суми боргу позивачем, який також звертався до ВДВС про отримання інформації щодо накладення арешту на квартиру, проте було дана відповідь про неможливість надати таку інформацію у зв’язку із знищенням за строком виконавчого провадження.

Однак судом апеляційної інстанції рішення першої інстанції було скасовано.

ВС, переглядаючи справу, не погодився із позицією апеляційного суду та зазначив: суд, вважаючи, що даний позов є фактично скаргою на дії державного виконавця, у зв'язку з чим відмовив у задоволенні позову, на підставі порушення форми звернення, не звернув увагу на те, що законодавчі обмеження матеріально-правових способів захисту цивільного права чи інтересу підлягають застосуванню з дотриманням положень статей 55, 124 Конституції  України та статті 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, відповідно до яких кожна особа має право на ефективний засіб правового захисту, не заборонений законом.

На таких підставах розгляд скарги на рішення державного виконавця у позовному провадженні само по собі не є підставою для скасування правильного по суті рішення та не є законним обґрунтуванням відмови у захисті порушеного права.

Нагадаємо, раніше Верховний Суд роз'яснив, чи залежить застосування штрафу за несвоєчасну сплату податкового боргу від способу та порядку його погашення.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва