Застосування Закону «Про санкції» у корпоративних відносинах: постанова КГС ВС

10:44, 22 ноября 2019
Колегія суддів КГС ВС зробила декілька висновків.
Застосування Закону «Про санкції» у корпоративних відносинах: постанова КГС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Акціонер звернувся з позовом до ПАТ про визнання недійсним рішення позачергових загальних зборів ПАТ про внесення змін до статуту ПАТ шляхом викладення його в новій редакції та обрання членів наглядової ради ПАТ. Рішенням господарського суду, яке залишено без змін постановою апеляційного господарського суду, відмовлено в задоволенні позову. Залишаючи без змін рішення судів попередніх інстанцій, колегія суддів КГС ВС виходила з такого.

Відповідно до усталеної судової практики такі порушення, як прийняття загальними зборами рішень з питань, не включених до порядку денного загальних зборів товариства, або безпідставна відмова у включенні пропозиції до проекту порядку денного загальних зборів, позбавлення акціонера товариства можливості взяти участь у загальних зборах є підставами для визнання рішення загальних зборів недійсними. Водночас особливістю цієї справи є те, що неможливість реалізації акціонером цих прав відбулась не внаслідок порушення його прав самим товариством, а внаслідок встановлення державою законодавчих обмежень.

Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом. Зокрема, таким законом є Закон України «Про санкції». Одним із видів санкцій згідно з цим Законом є блокування активів – тимчасове обмеження права особи користуватися та розпоряджатися належним їй майном. Позивач строком на три роки втратив право користуватися та розпоряджатися активами (акціями) товариства, в тому числі брати участь в управлінні товариством шляхом голосування на загальних зборах акціонерів та виконання інших повноважень.

Депозитарним установам заборонено протягом дії зазначеної санкції під час складання переліків власників цінних паперів для організації та проведення загальних зборів акціонерного товариства включати власників – осіб, зазначених у санкційному списку, до яких застосована зазначена санкція, до відповідного переліку із зазначенням належних їм акцій як не голосуючих.

Отже, положення Закону України «Про акціонерні товариства», що визначають певні права акціонерів – власників простих акцій, застосовуються з урахуванням вимог Закону України «Про санкції» та обмежень, установлених рішенням щодо застосування санкцій, прийнятим відповідно до положень цього закону.

Суд наголосив, що застосовані відповідно до закону санкції не мають на меті позбавлення заявника його власності, а стосуються тимчасового обмеження права особи користуватися та розпоряджатися належним їй майном (у цьому випадку акціями).

З повним текстом постанови КГС ВС у справі №908/2753/18 можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у КГС ВС обговорили актуальні питання щодо земельних спорів.

Також ми повідомляли про постанову КГС ВС щодо зміни розміру частки учасника господарського товариства.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси