В якому випадку розписка не підтверджує отримання грошей в борг: постанова КЦС ВС

15:35, 28 января 2020
За договором позики передача грошей відбувається до видачі розписки.
В якому випадку розписка не підтверджує отримання грошей в борг: постанова КЦС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

КЦС ВС у постанові від 22 серпня 2019 року № 369/3340/16-ц визначив, в якому випадку розписка не підтверджує отримання грошей в борг, передає «ЛігаЗакон».

Позивачка звернулася до суду щодо стягнення боргу за договором позики. Вона зазначила. що договір був оформлений розпискою, відповідач отримав 18 тис. грн та зобов'язався повернути їх після продажу земельної ділянки.

Суд першої інстанції задовольнив позовні вимоги у цій частині. Апеляційний суд скасував відповідне рішення.

Позиція Верховного Суду

За своєю суттю розписка про отримання в борг грошових коштів є документом, який видається боржником кредитору за договором позики після отримання коштів, підтверджуючи як факт укладення договору та зміст умов договору, так і факт отримання боржником від кредитора певної грошової суми.

При цьому факт отримання коштів у борг підтверджує не будь-яка розписка, а саме розписка про отримання коштів, зі змісту якої можливо установити, що відбулася передача певної суми коштів.

Досліджуючи боргові розписки чи інші письмові документи, суд для визначення факту укладення договору повинен виявляти справжню правову природу правовідносин сторін незалежно від найменування документа та, залежно від установлених результатів, зробити відповідні правові висновки.

Апеляційний суд дійшов висновку, що вона не підтверджує факт передачі коштів.

Згідно з розпискою відповідач лише зобов'язався віддати позивачу 18 тисяч гривень після продажу земельної ділянки, а не повернути отриману у борг суму коштів.

ВС зазначає, що суд апеляційної інстанції правильно застосував до спірних правовідносин положення ЦК і дійшов обґрунтованого висновку про недоведеність існування між сторонами правовідносин за договором позики.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, як отримати довідку про відсутність боргу з ЄСВ. Для отримання Довідки платникові необхідно подати заяву про надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи.

Крім того, громадянам надаватимуть безкоштовні консультації щодо відновлення платоспроможності фізичних осіб та реструктуризації кредитної заборгованості.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки