Стягнення збитків за перевезення пільговиків: що розглядатиме Велика Палата Верховного Суду

17:21, 2 марта 2020
3 березня на розгляді Великої Палати перебуватиме низка справ.
Стягнення збитків за перевезення пільговиків: що розглядатиме Велика Палата Верховного Суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Цього тижня Велика Палата Верховного Суду розгляне низку важливих справ. Про це йдеться на офіційній сторінці ВС у Facebook.

Так, у справі № 922/506/19, розгляд якої призначено на 11:00 3 березня, постало питання юрисдикційної належності спору щодо стягнення з Державної фіскальної служби України та Державної казначейської служби України на користь ТОВ 244 335 195,86 грн матеріальної шкоди, завданої неправомірними діями держорганів.

3 березня об 11:30 відбудеться судове засідання у справі № 904/94/19 за позовом АТ «Українська залізниця» до Управління соціальної політики Нікопольської міської ради про стягнення збитків за пільгове перевезення пасажирів.

Справа була передана на розгляд Великої Палати ВС Касаційним господарським судом у звязку з необхідністю відступити від висновків Касаційного адміністративного суду щодо визначення юрисдикції такого спору.

3 березня о 12:30 Велика Палата ВС розгляне заяву про перегляд судових рішень у справі за позовом заявника на підставі встановлення Європейським судом з прав людини рішенням у справі «Мінак та інші проти України» (заява № 19086/12 та 13 інших заяв) порушення п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у зв’язку з несправедливістю цивільних проваджень.

3 березня о 14:00 відбудеться розгляд справи № 9901/783/18 щодо визнання протиправним та скасування Указу Президента України від 14 травня 2018 року № 126/2018, яким введено в дію рішення РНБО від 2 травня 2018 року «Про застосування та скасування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» в частині, що стосується позивачки. Зокрема, щодо блокування її активів, обмеження права користуватися та розпоряджатися належним їй майном, запобігання виведенню капіталів за межі України та блокування інтернет-провайдерами доступу до низки вебресурсів.

3 березня о 16:00 Велика Палата ВС розгляне заяву про перегляд судових рішень у справі № 2-4214/2001 на підставі встановлення ЄСПЛ рішенням у справі «Шевчук та інші проти України» (рішення від 12 жовтня 2017 року, заява № 29663/08) порушення ч. 1 ст. 6 та ст. 13 Конвенції у зв’язку з надмірною тривалістю цивільних проваджень у справах заявників.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, чи може висновок експерта бути належним і допустимим доказом.

Також ВП ВС роз’яснила, який спір можна вважати приватноправовим.

Додамо, ми писали про рішення ВП ВС щодо призначення пенсії пільговикам за віком.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва