Велика Палата ВС перегляне справу на підставі рішення ЄСПЛ «Мельник проти України»:  анонс

11:19, 16 марта 2020
Верховний Суд опублікував анонс розгляду справ на тиждень.
Велика Палата ВС перегляне справу на підставі рішення ЄСПЛ «Мельник проти України»:  анонс
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

18 березня в порядку письмового провадження Велика Палата Верховного Суду розгляне зразкову справу щодо нарахування та виплати підвищення до пенсії непрацюючим пенсіонерам. Також цього дня ВП ВС перегляне справу на підставі рішення ЕСПЛ у справі «Мельник проти України». Відповідний анонс опублікувала прес-служба ВС.

Зокрема, розглядатиметься зразкова справа № 240/4937/18 щодо нарахування та виплати підвищення до пенсії непрацюючим пенсіонерам, які проживають на території радіоактивного забруднення.

Окрім того, важливим є засідання, яке відбудеться також 18 березня. Велика Палата ВС розгляне заяву засудженого про перегляд постановлених щодо нього судових рішень на підставі рішення Європейського суду з прав людини у справі «Мельник проти України» від 21 листопада 2019 року (заява № 72286/01). ЄСПЛ констатував порушення ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод з огляду на те, що умови тримання заявника спричинили психічні та фізичні страждання, приниження його людської гідності та пробудження в ньому почуття приниженості.

Окрім того, сьогодні, 16 березня, Велика Палата ВС розгляне справу № 826/20221/16 за позовом І.Суркіса, Г.Суркіса, С.Суркіс, М.Суркіс та П.Ковалик до Національного банку України, Міністерства фінансів України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, уповноважених осіб Фонду на здійснення тимчасової адміністрації в ПАТ «КБ «Приватбанк», ПАТ «КБ «Приватбанк» та ПАТ «Укргазбанк». Справа стосується питання дотримання процедур забезпечення приватного і публічного інтересів при націоналізації банку.

Також 17 березня відбудеться розгляд справи № 910/10647/18, у якій Касаційний господарський суд вважає за необхідне відступити від висновків Касаційного цивільного суду про застосування норм права, які закріплюють правило виключної підсудності щодо позовів з приводу нерухомого майна.

17 березня о 12:00 Велика Палата ВС розгляне справу № 916/667/18, у якій Касаційний господарський суд порушує питання щодо відступу від висновків Касаційного цивільного суду стосовно того, чи є нотаріально посвідчений договір купівлі-продажу, в якому зазначено про проведення розрахунків, належним доказом оплати за відсутності інших доказів.

17 березня о 14:30 відбудеться судове засідання у справі № 910/11287/16, переданій на розгляд Великої Палати ВС Касаційним господарським судом з огляду на наявність підстав для відступу від висновку Верховного Суду України щодо виключення можливості розгляду спору комерційним судом (арбітражем) у разі відсутності взаємної згоди сторін, оформленої відповідним арбітражним застереженням, незалежно від попередньої домовленості про це та щодо обов’язку господарського суду припинити провадження у справі, у разі відсутності такого застереження, лише за наявності волі обох сторін про розгляд конкретного спору арбітражем, оформленої відповідним зверненням до суду.

Також суд встановив порушення ст. 13 Конвенції через відсутність ефективного та доступного засобу захисту стосовно задоволення скарг заявника на лікування та умови тримання.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» аналізувала виконання рішень Європейського суду з прав людини в Україні. 

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси