ВС роз’яснив відмінність між наслідками повторної неявки позивача у підготовче засідання та в судове засідання

16:03, 20 марта 2020
Для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.
ВС роз’яснив відмінність між наслідками повторної неявки позивача у підготовче засідання та в судове засідання
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Ухвалою суду першої інстанції, залишеною без змін постановою апеляційного суду, позов банку до відповідачів про стягнення заборгованості було залишено без розгляду на підставі ст. 257 ЦПК України з огляду на те, що позивач, якого належним чином повідомили про час та місце розгляду справи, повторно не з’явився в підготовче засідання та не подав заяви про розгляд справи за його відсутності. Про це йдеться на офіційному сайті ВС.

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду не погодився з таким висновком і, скасовуючи ці судові рішення та передаючи справу на розгляд до суду першої інстанції, вказав на таке.

У ст. 196 ЦПК України передбачено, що для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Дату і час такого засідання визначає суддя з урахуванням обставин справи та необхідності вчинення відповідних процесуальних дій.

Підготовче засідання проводиться судом із повідомленням учасників справи (ч. 1 ст. 197 ЦПК України).

Згідно з частинами 1, 2 ст. 211 ЦПК України, розгляд справи відбувається в судовому засіданні.

Про місце, дату і час судового засідання суд повідомляє учасників справи.

За змістом п. 3 ч. 1 ст. 257 ЦПК України суд постановляє ухвалу про залишення позову без розгляду, якщо належним чином повідомлений позивач повторно не з’явився в судове засідання або не повідомив про причини неявки, окрім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності та його нез’явлення не перешкоджає розгляду справи.

Тлумачення зазначених норм процесуального права з урахуванням змісту ст. 200 ЦПК України дає змогу дійти висновку, що залишення позовної заяви без розгляду з цієї підстави може мати місце лише в тому випадку, якщо позивач, який був належним чином повідомлений про час слухання справи, повторно не з’явився саме в судове засідання, а не в підготовче засідання.

Із повним текстом постанови Верховного Суду у справі від 11 березня 2020 року № 761/8849/19 (провадження № 61-21428св19) можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що ККС ВС роз’яснив, що є перешкоджанням виконанню судового рішення.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді