Переведення з пенсіїі по інвалідності на пенсію держслужбовця: рішення у зразковій справі

13:00, 20 июля 2020
Велика Палата ВС ухвалила рішення у зразковій справі, щодо переведення з пенсії по інвалідності на пенсію державного службовця.
Переведення з пенсіїі по інвалідності на пенсію держслужбовця: рішення у зразковій справі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Велика Палата Верховного Суду стала на захист конституційних прав громадян під час вирішення зразкової справи, щодо соціального захисту, реалізовуючи положення ст. 46 Конституції України, щодо недопущення обмеження конституційного права на достатній життєвий рівень громадян України, що потребують додаткових гарантій соціального захисту з боку держави. Про це йдеться на офіційному сайті ВС.

Велика Палата розглянула матеріали апеляційної скарги на рішення Верховного Суду у складі Касаційного адміністративного суду від 4 квітня 2018 року у зразковій справі за позовом особи до Кам’янець-Подільського об’єднаного УПФУ про визнання бездіяльності протиправною та зобов’язання вчинити певні дії (відповідач відмовив у переведенні з пенсії по інвалідності, призначеної відповідно до Закону України від 9 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», на пенсію державного службовця відповідно до вимог Закону України від 16 грудня 1993 року № 3723-ХІІ «Про державну службу» у зв’язку з тим, що позивач не досягла пенсійного віку, визначеного Законом № 1058-IV). Водночас, станом на 1 травня 2016 року її стаж державного службовця становив понад двадцять років, що відповідає умовам збереження права на призначення пенсії відповідно до ст. 37 Закону № 3723-ХІІ та передбаченим пунктами 10, 12 Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 10 грудня 2015 року № 889-VIII «Про державну службу».

Касаційний адміністративний суд, розглянувши справу за цим позовом, як зразкову, відмовив у задоволенні позову, вказавши, що призначити та здійснити перерахування виплати позивачці пенсії державного службовця за пунктами 10, 12 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 889-VIII є можливим, лише у разі наявності сукупності всіх вимог, що визначені ч. 1 ст. 37 Закону № 3723-ХІІ, а саме щодо віку, страхового стажу та стажу державної служби.

Велика Палата Верховного Суду скасувала рішення Касаційного адміністративного суду та постановила нове, яким позов задовольнила, погодившись, що позивачка зберегла право на її пенсійне забезпечення за умови наявності у неї відповідного стажу державної служби. Таким чином, Велика Палата визнала протиправною відмову Пенсійного фонду здійснити переведення позивачки з пенсії по інвалідності на пенсію державного службовця та зобов’язала призначити та здійснити нарахування виплати позивачці пенсії державного службовця відповідно до ст. 37 Закону № 3723-ХІІ у розмірі 60% від її заробітку.

Із повним текстом постанови від 13 лютого 2019 року у справі № 822/524/18 можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВП ВС розглянула справу про підтвердження повноважень адвокатом

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси