Графік погашення заборгованості не змінює умов та порядку розрахунків за договором постачання природного газу: КГС ВС

14:00, 4 декабря 2020
Наявність графіка погашення заборгованості не змінює умов договору постачання природного газу, не скасовує та не обмежує передбаченої договором відповідальності споживача перед постачальником.
Графік погашення заборгованості не змінює умов та порядку розрахунків за договором постачання природного газу: КГС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

19 листопада 2020 року КГС ВС розглянув справу № 910/12765/19 за позовом АТ «НАК «Нафтогаз України» до ОСББ «Сирецький Бояр» про стягнення заборгованості в сумі 363 159,95 грн (з них 226 809,34 грн основний борг, 65 760,19 грн пеня, 20 697,09 грн – 3% річних, 49 893,34 грн інфляційні втрати), нарахованої у зв'язку з неналежним виконанням договору в частині оплати вартості отриманого природного газу. Про це повідомляє пресслужба ВС.

Рішенням Господарського суду міста Києва позов задоволено. Постановою Північного апеляційного господарського суду рішення місцевого господарського суду зі справи змінено, позовні вимоги задоволено частково; стягнуто з відповідача на користь позивача 98 036,84 грн заборгованості, 65 760,19 грн пені, 20 697,09 грн – 3 % річних, 49 893,34 грн інфляційних втрат. У решті позову відмовлено.

Верховний Суд залишив без задоволення касаційну скаргу відповідача, а постанову апеляційного господарського суду – без змін, з огляду на таке.

Як встановив суд апеляційної інстанції, на виконання пункту 12 Положення про покладення спеціальних обов'язків на суб'єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.03.2017 № 187, складено графік погашення заборгованості за спожитий природний газ.

Верховний Суд погодився з висновком суду апеляційної інстанції про те, що графік погашення заборгованості є необхідним виключно для того, щоб АТ «НАК «Нафтогаз України» підтвердило номінацію та здійснило постачання природного газу виробнику теплової енергії на наступний опалювальний місяць в умовах існуючої заборгованості. Будь-які зміни до договору в частині умов та порядку розрахунків у зв’язку з графіком погашення заборгованості сторонами не вносилися.

Отже, наявність графіка погашення заборгованості, на який посилається відповідач у касаційній скарзі, не змінює умов договору постачання природного газу, не скасовує та не обмежує передбаченої договором відповідальності споживача перед постачальником за невиконання обов’язків з оплати за поставлений природний газ.

Близька за змістом правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 26 лютого 2020 зі справи № 905/755/19.

Також ми розповідали, чи порушує новий закон про комунальні послуги право на недоторканність житла.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що депутати ухвалили закон про зміни у сфері комунальних послуг.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді