ВП ВС направила справу щодо оскарження постанови ЦВК стосовно виборів сільського голови за підсудністю до 6ААС

15:06, 19 января 2021
Велика Палата ВС вказала на те, що КАС ВС не уповноважений здійснювати розгляд справ щодо оскарження дій чи бездіяльності ЦВК щодо проведення місцевих виборів як суд першої інстанції.
ВП ВС направила справу щодо оскарження постанови ЦВК стосовно виборів сільського голови за підсудністю до 6ААС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

18 січня 2021 року Велика Палата Верховного Суду розглянула справу № 855/7/21, в якій позивачка просила визнати протиправною та скасувати постанову Центральної виборчої комісії від 3 січня 2021 року № 3 «Про визнання Городянко В. І. обраним Пришибським сільським головою Кременчуцького району Полтавської області». Про обставини справи розповіли у пресслужбі Верховного Суду.

На обґрунтування заявлених вимог позивачка зазначила, що ЦВК протиправно перебрала на себе повноваження територіальної виборчої комісії і спірною постановою встановила результати голосування.

Крім того, постановою ЦВК від 29 грудня 2020 року № 584 «Про забезпечення встановлення результатів голосування з виборів Пришибського сільського голови Кременчуцького району Полтавської області 25 жовтня 2020 року в єдиному одномандатному виборчому окрузі» не визначалися не тільки повноваження ЦВК приймати рішення про визнання особи обраною сільським, селищним, міським головою, а й повноваження приймати рішення щодо офіційного оприлюднення результатів виборів Пришибського сільського голови.

Шостий апеляційний адміністративний суд, до якого позивачка звернулася як до суду першої інстанції, передав позов на розгляд до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, який рішенням від 14 січня 2021 року відмовив у задоволенні заявлених вимог.

Розглянувши апеляційну скаргу позивачки, Велика Палата ВС вказала на те, що оскільки КАС ВС не уповноважений здійснювати розгляд справ щодо оскарження дій чи бездіяльності ЦВК щодо проведення місцевих виборів як суд першої інстанції, то рішення КАС ВС підлягає скасуванню із направленням справи до Шостого апеляційного адміністративного суду за встановленою законом підсудністю.  

Із повним текстом постанови Великої Палати Верховного Суду від 18 січня 2021 року у справі № 855/7/21 (провадження № 11-15ав21) можна буде ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Раніше ми розповідали, що процес реєстрації кандидатів у депутати, включених до списків місцевих організацій партій, не обмежує реалізацію виборцями їх прав.

Крім того, ми інформували про особливості розгляду виборчих справ судом.

Також «Судово-юридична газета» писала, що КАС ВС визначив правові підстави ЦВК оприлюднювати партії.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси