Позиція КАС ВС щодо визначення платника орендної плати за землю

18:00, 2 июля 2021
Визначення платника орендної плати за землю на підставі договору оренди земельної ділянки, призначеної для ведення фермерського господарства.
Позиція КАС ВС щодо визначення платника орендної плати за землю
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

КАС ВС зазначив, що з аналізу норм законодавства, орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності сплачується орендарем з дня виникнення права користування земельною ділянкою, тобто з дня державної реєстрації права оренди відповідно до договору оренди земельної ділянки. Сплата орендної плати є обовязком орендаря, яке кореспондується з його правом користування земельною ділянкою.  Про це повідомляє пресслужба П’ятого апеляційного суду.

Встановлюючи, що землі фермерського господарства можуть складатися із земельної ділянки, що використовується фермерським господарством на умовах оренди, Закон України «Про фермерське господарство» від 19.06.2003 №973-IV при цьому не встановлює будь-яких виключень щодо правового регулювання оренди земельної ділянки.

Не встановлює цей Закон і такі наслідки, як набуття фермерським господарством права оренди земельної ділянки, яка була надана громадянину для створення фермерського господарства, в силу факту державної реєстрації фермерського господарства.

У цій справі, хоча земельна ділянка станом на 2018 рік перебувала у фактичному користуванні фермерського господарства, позивач не оформив належним чином передачу земельної ділянки цьому фермерському господарству як землекористувачу. Таким чином, оскільки орендарем земельної ділянки є фізична особа, то саме на нього відповідно до п.288.2 ст.288 Податкового кодексу України покладено обовязок щодо сплати орендної плати згідно з договором оренди землі.

Той факт, що використання земельних ділянок відбувається через створене позивачем фермерське господарство не змінює статусу позивача як орендаря земельної ділянки та не звільняє його від визначеного чинним законодавством обовязку сплачувати орендну плату. Не звільняє його від цього обовязку і фактична сплата фермерським господарством орендної плати за землю.

Судова палата з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обовязкових платежів КАС ВС сформувала висновок щодо застосування норм підпунктів 288.1, 288.2 ст. 288 ПК, ст.ст. 125, 126 Земельного кодексу України, ч.2 ст.16, ч.1, 2 ст.21 Закону України «Про оренду землі», ст.12 Закону України «Про фермерське господарство» у правовідносинах з орендної плати за землі державної та комунальної власності, які були надані фізичній особі для створення фермерського господарства: податковий обовязок щодо сплати орендної плати у таких правовідносинах лежить на орендарі земельної ділянки, який визначений в договорі оренди земельної ділянки і право користування земельною ділянкою якого зареєстровано в державному реєстрі речових прав.

Податковий обов`язок щодо сплати орендної плати за землі державної та комунальної власності виникає у фермерського господарства, для створення якого фізичній особі була надана земельна ділянка, після переходу до нього прав орендаря в установленому законом порядку.

Із повним текстом постанови КАС ВС від 18.06.2021 у справі №400/1730/19 можна ознайомитися за посиланням.

Раніше Право-ТВ давало пряму трансляцію заходу щодо відкриття ринку землі.

Крім того, ринок землі відкрито: Денис Малюська розповів про перші зареєстровані угоди.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду