Відпустка держслужбовця: у Верховному Суді пояснили нюанси надання грошової допомоги

09:35, 5 июля 2021
Верховний Суд зазначив, що твердження стосовно права працівника на грошову допомогу лише під час отримання частини щорічної основної відпустки терміном не менше 14 календарних днів є безпідставними.
Відпустка держслужбовця: у Верховному Суді пояснили нюанси надання грошової допомоги
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У разі поділу щорічної основної відпустки на частини грошова допомога в розмірі середньомісячної заробітної плати виплачується за заявою державного службовця один раз на рік при наданні будь-якої із частин щорічної основної відпустки незалежно від кількості днів такої відпустки. Про це зазначив Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду у справі №П/811/1858/16 (провадження №К/9901/20605/18).

ОБСТАВИНИ СПРАВИ

Постановою Черкаського окружного адміністративного суду, залишеною без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду, адміністративний позов ОСОБА_1 задоволено повністю. Визнано неправомірними дії Кіровоградського окружного адміністративного суду в частині ненарахувавння та невиплати ОСОБА_1 грошової допомоги до частини щорічної основної відпустки у період з 26 до 27 травня 2016 року. Зобов’язано Кіровоградський окружний адміністративний суд здійснити нарахування та виплату ОСОБА_1 грошової допомоги до частини щорічної основної відпустки у період з 26 до 27 травня 2016 року.

Приймаючи рішення по справі, суди зазначили, що державний службовець має право поділити щорічну відпустку на частини, основна частина якої не повинна бути меншою 14 календарних днів.

При цьому підставою для виплати грошової допомоги у розмірі середньомісячної заробітної плати під час отримання щорічної відпустки є факт отримання працівником частини щорічної основної відпустки за відповідний рік.

Виплата такої грошової допомоги, як вказали суди, не пов’язана з тривалістю отриманої державним службовцем частини щорічної відпустки, а нормами чинного законодавства не встановлено заборону виплати вказаної допомоги під час отримання працівником відпустки, тривалістю менше 14 календарних днів.

ОЦІНКА СУДУ

Законом передбачено право державного службовця поділити щорічну відпустку на частини, основна частина якої не повинна бути меншою 14 календарних днів.

Під час формування фонду оплати праці на відповідний бюджетний рік для кожного працівника передбачається одна грошова допомога у розмірі середньомісячної заробітної плати, яка є гарантованою виплатою один раз на рік при наданні щорічної основної оплачуваної відпустки за відповідний робочий рік.

Згідно з положеннями ст. 57 Закону України № 889-VIIІ «Про державну службу» підставою для виплати грошової допомоги у розмірі середньомісячної заробітної плати під час отримання щорічної відпустки визначено саме факт отримання працівником такої щорічної основної відпустки за відповідний рік.

Наведені положення законодавства не пов’язують виплату такої грошової допомоги з тривалістю отриманої державним службовцем частини щорічної відпустки, а нормами чинного законодавства не встановлено заборони виплати вказаної допомоги під час отримання працівником відпустки, тривалістю менше 14 календарних днів.

Отже, у випадку поділу щорічної основної відпустки на частини грошова допомога у розмірі середньомісячної заробітної плати виплачується за заявою працівника один раз на рік при наданні будь-якої з частин щорічної основної відпустки, незалежно від кількості днів такої відпустки. Верховний Суд зазначив, що твердження стосовно права працівника на отримання грошової допомоги лише під час отримання частини щорічної основної відпустки терміном не менше 14 календарних днів є безпідставними.

Також ми розповідали, як демографічні реалії України вплинуть на майбутнє пенсійної системи.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду