Розмір пенсії у зв’язку з втратою годувальника – судді, що перебував у відставці: огляд судової практики КАС ВС

13:55, 2 февраля 2022
В огляді вміщено низку важливих правових позицій КАС ВС, сформульованих під час розгляду адміністративних справ.
Розмір пенсії у зв’язку з втратою годувальника – судді, що перебував у відставці: огляд судової практики КАС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд опублікував огляд актуальної судової практики КАС ВС за грудень 2021 року. Про це повідомляє пресслужба ВС.

В огляді вміщено низку важливих правових позицій КАС ВС, сформульованих під час розгляду адміністративних справ. Серед них – висновки об’єднаної палати КАС ВС щодо правомірності рішення сільської ради, яке встановлює ставки земельного податку за земельні ділянки, що перебувають у постійному користуванні суб’єктів господарювання (крім державної та комунальної форм власності).

У справах щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів наведено, зокрема, правові позиції, які стосуються:

  • порядку проведення інвентаризації;
  • визначення митної вартості імпортованого транспортного засобу з дефектами технічного стану;
  • застосування висновку судово-економічної експертизи щодо реальності господарських операцій, виконання яких контролюючий орган ставить під сумнів.

У справах щодо захисту соціальних прав звернено увагу на висновки судової палати, зокрема, стосовно:

  • базової величини для визначення розміру пенсії у зв’язку з втратою годувальника – судді, що перебував у відставці, отримував щомісячне довічне грошове утримання та мав право на пенсію за віком на підставі Закону України від 16 грудня 1993 року № 3723-XII «Про державну службу»;
  • порядку визначення розміру відсотка, який підлягає застосуванню при перерахунку пенсії, призначеної працівнику прокуратури відповідно до Закону України від 5 листопада 1991 року № 1789-ХII «Про прокуратуру», і застосування при перерахунку такої пенсії обмеження максимальним розміром;
  • визначення дати виникнення права на отримання одноразової грошової допомоги у зв’язку із загибеллю військовослужбовця та розміру для її нарахування.

У справах щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян акцентовано, зокрема, на висновках судової палати про:

  • застосування граничної ціни за проживання у студентських гуртожитках;
  • перевірку належності до громадянства України в межах процедури оформлення і видачі паспорта громадянина України;
  • реалізацію повноважень Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, визначених у ст. 10 Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні».

Раніше ми писали, що Верховний Суд висловився стосовно порядку обчислення стажу роботи на посаді судді, який дає право на відставку та призначення щомісячного довічного грошового утримання.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших події.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде